onsdag 29 maj 2024

inloggad som

Förvaltaren kämpar mot klockan efter konkurs i Dark Matter

Helsingborgsbaserade mjukvarubolaget Dark Matter har sedan starten 2015 fått in över 20 miljoner kronor till appen och kommunikationsverktyget PeN, från investerare som Spintop Ventures och Almi Invest Syd. Men det räckte inte för att täcka kostnaderna för de 1,4 miljoner användarna. Nu brådskar det om bolagets användarbas ska kunna räddas.

– Det är vemodigt. Och olyckligt, eftersom användarbasen växte med 17–19 procent per månad, säger Dark Matters grundare Ian Vernon till Rapidus.

Appen, som kombinerar funktionerna hos Skype och Facebook, var tänkt att finansieras genom reklam och försäljning av så kallade Penny Credits. Med hjälp av de sistnämnda skulle det med appen gå att ringa och skicka meddelanden även till telefoner som saknar internetuppkoppling. Men trots användartillväxten i främst Asien hade bolaget ännu inga intäkter att tala om när det gick i konkurs.

Däremot hade Dark Matter betydande investeringar bakom sig från Spintop Ventures, Almi Invest Syd och brittiska teknikbolaget Advanced Wireless Technologies. Rapidus har tidigare berättat att delägarna från början av 2016 till mitten av 2017 gått in med minst 16 miljoner kronor i bolaget. Enligt konkursförvaltaren Peter Thörnwall på advokatbyrån Wesslau Söderqvist har det totalt investerats över 20 miljoner kronor i Dark Matter.

– Men det uppstod ett glapp mellan att stänga en investeringsrunda och hur mycket likvida medel som fanns kvar i bolaget. I slutändan bestämde sig riskkapitalet för att det var för sent, säger Ian Vernon.

Eftersom Dark Matter saknar andra tillgångar har konkursförvaltaren beslutat sig för att hålla appen flytande men med lägre kapacitet medan han letar köpare till den egenutvecklade mjukvaran.

– Ska man ha bra avyttringsmöjligheter ska man hålla appen igång. Det kostar pengar, pengar som jag inte har. Jag ska hitta intressenter så fort det över huvud taget bara går, säger Peter Thörnwall till Rapidus.

Utsikterna för att få till stånd en försäljning ser han ändå som relativt goda, med tanke på de 1,4 miljoner användarna på den asiatiska marknaden.

Var det aldrig ett alternativ för Dark Matter att själva sälja appen innan det gick så långt som till konkurs?

– Under tiden som bolaget fokuserade på att söka finansiering fanns ingen tanke på att sälja, säger Ian Vernon.

Han var vd och bolagets enda anställda i Helsingborg, medan 28 utvecklare är anställda av Dark Matters dotterbolag i Vitryssland.

Felicia Frithiof

Helsingborgsbaserade mjukvarubolaget Dark Matter har sedan starten 2015 fått in över 20 miljoner kronor till appen och kommunikationsverktyget PeN, från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad