tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Temperaturen stiger i regionens finansbolag

Kort sagt: Det är fortfarande mycket långt från Norra Vallgatan till Wallstreet. Men som en av mycket få svenska utposter utanför Stockholm håller den skånska finansindustrin på att brösta upp sig.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I en ombyggd industrilokal på Sixten Sparres Gata i utkanten av Ystad sitter en handfull anställda och arbetar med något som inte låter så speciellt men ändå är ganska unikt: fondförvaltning utanför tullarna. Här har Atlant Fonder sitt huvudkontor sedan 2015, då skåningen Michael Ekelund tog över som vd.

Med 3,5 miljarder i förvaltat kapital är Atlant Fonder en mycket liten spelare i branschen, men de är inte ensamma i Skåne. Malmöbaserade IKC-gruppen förvaltar totalt ett tiotal miljarder, varav fondverksamheten står för merparten. Av närmare 40 anställda sitter runt 30 vid det skånska huvudkontoret. Och i höstas värvade Coeli bankveteranen Mikael Petersson till sin Malmögren, för att dra igång en helt ny hedgefond.

Såväl Atlant som IKC är grundade av Skånebor och historien är även huvudskälet till placeringen för en annan skånsk uppstickare: Resurs Bank. Banken har sina rötter i en kedja av radio- och tv-butiker som på 1980-talet var tidigt ute med att erbjuda hemelektronik på avbetalning.

Än i dag står fakturerings- och betalningstjänster vid konsumentköp för drygt 40 procent av rörelseintäkterna och här har banken haft god draghjälp av den växande e-handeln. Av bankens cirka 750 anställda finns 500 i Sverige, varav den absoluta merparten vid huvudkontoret i Helsingborg samt IT-avdelningen i Malmö, som drog igång 2017.

I likhet med banksektorn i stort märks högkonjunkturen tydligt hos Resurs Bank. I senaste halvårsrapporten ökade rörelseresultatet med 13 procent till 632 miljoner kronor. Konkurrenten Ikano Bank, med huvudkontor i Hyllie i södra Malmö, minskade visserligen sitt rörelseresultat i den senaste rapporten. Men affärsvolymen ökade samtidigt med 12 procent till 65,7 miljarder kronor.

Även för landets största sparbank, Sparbanken Skåne, ökar affärsvolymen till rekordhöga 193 miljarder kronor under slutet av 2017. Det är fortfarande mindre än den sammanlagda affärsvolymen för Färs & Frosta, Sparbanken Öresund och Sparbanken 1826 innan de tre gjorde gemensam sak 2014. Men då ska man komma ihåg att en stor del av Sparbanken Öresunds verksamhet inte följde med i bildandet av Sparbanken Skåne utan svaldes av Swedbank.

Utmanaren, Ystad-baserade Sparbanken Syd, håller som bäst på att göra inbrytningar med kontor i Malmö och Lomma och en ny etablering i Kristianstad.

För en annan nisch inom finansbranschen har Skåne nästan blivit epicentrum. Sedermera Fondkommission och Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö har de senaste åren lotsat rekordmånga innovationsbolag till en notering på de mindre listorna. Inte minst för noteringar på Aktietorget har Sedermera, som har samma ägare som handelsplatsen, tagit en betydande marknadsposition.

Utvecklingen eldas på ytterligare av Financial Meetings Øresund, som med sina kapitalmarknadsfrukostar försöker dra hit tungviktarna från Stockholm.

Men trenden för Skånes finansbransch är inte entydig. I somras stängde nätbanken Avanza ner sitt kortlivade försäljningskontor i Malmö, inriktat mot private banking och tjänstepensionsförvaltning. Och i slutet av hösten avvecklade SEB sin avdelning för aktiemäkleri i Malmö och flyttade verksamheten till Göteborg och Stockholm. I gengäld fick Avanzas konkurrent Nordnet under hösten sin första skånska adress med en nyöppnad filial i Malmö, initialt med ett par anställda på plats.

Även framöver lär Stockholm behålla sin position som Sveriges absoluta finansiella centrum. Det är här storbolagen håller kapitalmarknadsdagar, det är här Nordens största aktiemarknad är belägen. Såväl Atlant Fonder som IKC Group har anställda analytiker i Stockholm som kan sköta nödvändigt fotarbete i huvudstadens finanskvarter. Men i takt med att de skånska uppstickarna blir fler och större kommer även gatorna i Malmö, Helsingborg och Ystad bli allt mer trampade av finansfolket.

Rättelse: När Rapidus igår rapporterade om Sparbanken Skånes resultat för 2017 blev en siffra fel om affärsvolymen. Rätt ska vara att affärsvolymen ökade med fem procent, till 193 miljarder kronor. Rapidus beklagar felet.

Kort sagt: Det är fortfarande mycket långt från Norra Vallgatan till Wallstreet. Men som en av mycket få svenska utposter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.