måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Små danska steg mot harmonisering av näringslivets villkor

Kort sagt: Rapidus passar på att utsträcka onsdagskvällens festyra med en optimistisk analys av villkoren för Öresundsregionens näringsliv. De senaste åren har Danmark nämligen tagit många små steg för att närma sig de svenska skatterna på företagsområdet, något som också för oss närmare visionen om en integrerad region.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

I Sverige har det knappast märkts, men de senaste två åren har Danmark tagit många små steg för att närma sig Sveriges företagsskatter. Det betyder att vi närmar oss en harmonisering av näringslivets villkor på båda sidor sundet, en av de centrala visionerna sedan Öresundsbron öppnade. Rapidus listar i dag sex tydliga förändringar som alla jämnar ut spelplanen för regionens näringsliv:

* Sedan Sverige 2013 sänkte sin bolagsskatt till 22 procent har Danmark gradvis följt efter. Följa John-effekten är ett tecken på hur tätt sammanlänkade de båda ländernas ekonomi är. Och trenden lär fortsätta. Nästan samtliga EU-länder har sänkt sina bolagsskatter de senaste åren, i dag har exempelvis Estland och Finland 20 procent medan Irland har 12,5 procent.

* Om knappt ett år införs aktiesparkontot, en motsvarighet till det svenska investeringssparkontot. Det ska göra det attraktivare att investera i aktier – och bromsa flykten av danska innovationsbolag som noterar sig i Sverige. Skattenivån är dock inte riktigt lika låg som för den svenska motsvarigehten och aktiesparkontot kommer ha ett tak på 50.000 danska kronor, vilket stegvis höjs till 200.000 danska kronor fram till 2022.

*Aktiesparkontot banar väg för lägre beskattning av kapitalinkomster. I Danmark är reavinstskatten visserligen bara 27 procent men bara upp till 51.700 danska kronor. Den brytpunkten höjs nu till 52.900 danska kronor, innan den högre skattesatsen på 42 procent börjar gälla. Danmark ligger fortfarande högre än Sveriges 30 procentiga skatt på kapitalinkomster, men rör sig alltså åt samma håll.

* Efter budgetöverenskommelsen för 2018 återstår fortfarande förhandlingar om nya skattelättnader men redan nu har regeringen vidtagit mindre justeringar, som att skatten på fri telefon plockats bort och avdraget för renoveringar, motsvarande svenska rot-avdraget, gjorts permanent.

* Beskattningen av bilar är ett kapitel i sig, men under hösten 2017 sänktes avgifterna – även på företags- och tjänstebilar. Det är långt från de svenska förhållandena, och fortfarande högst i EU, men den ”lägre avgiftsklassen” sänktes i alla fall från 105 till 85 procent. Den högre avgiften ligger kvar på 150 procent, men brytpunkten för vilka bilar som räknas dit höjdes från 106.000 till 185.000 danska kronor.

* För inkomstskatterna är bilden inte lika klar, här syns inte samma tydliga närmande till de svenska villkoren. Men inräknat sociala avgifter och konsumtionsskatter är skattetrycken redan ganska lika: 53 procent i Danmark jämfört med 56 procent i Sverige.

* Slutligen ska avgiften för att passera Stora Bält-bron gradvis sänkas med 25 procent. Kanske ser vi här en förlaga till Öresundsbron?

Harmoniseringen av näringslivets villkor kommer väl till pass för Greater Copenhagen & Skåne Committee, som bjöd in en rad näringslivsprofiler till årsmötet strax före nyår. Hermann Haraldsson från Boozt, Jayways vd Philip Kron och Henrik Peter Jørgensen från Köpenhamns flygplats talade sig alla varma för att näringslivet involveras mer i Greater Copenhagen-samarbetet. Det är även politikernas ambition under nya ordföranden, socialdemokraten Heino Knudsen från Region Sjælland.

De små danska stegen banar väg för ökad integration och för att inte minst innovationsbolag kan dra bättre nytta av regionen. Efter 18 år med Rapidus – och nästan 18 år med bron – är det hög tid!

Kort sagt: Rapidus passar på att utsträcka onsdagskvällens festyra med en optimistisk analys av villkoren för Öresundsregionens näringsliv. De senaste åren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.