torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Små danska steg mot harmonisering av näringslivets villkor

Kort sagt: Rapidus passar på att utsträcka onsdagskvällens festyra med en optimistisk analys av villkoren för Öresundsregionens näringsliv. De senaste åren har Danmark nämligen tagit många små steg för att närma sig de svenska skatterna på företagsområdet, något som också för oss närmare visionen om en integrerad region.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

I Sverige har det knappast märkts, men de senaste två åren har Danmark tagit många små steg för att närma sig Sveriges företagsskatter. Det betyder att vi närmar oss en harmonisering av näringslivets villkor på båda sidor sundet, en av de centrala visionerna sedan Öresundsbron öppnade. Rapidus listar i dag sex tydliga förändringar som alla jämnar ut spelplanen för regionens näringsliv:

* Sedan Sverige 2013 sänkte sin bolagsskatt till 22 procent har Danmark gradvis följt efter. Följa John-effekten är ett tecken på hur tätt sammanlänkade de båda ländernas ekonomi är. Och trenden lär fortsätta. Nästan samtliga EU-länder har sänkt sina bolagsskatter de senaste åren, i dag har exempelvis Estland och Finland 20 procent medan Irland har 12,5 procent.

* Om knappt ett år införs aktiesparkontot, en motsvarighet till det svenska investeringssparkontot. Det ska göra det attraktivare att investera i aktier – och bromsa flykten av danska innovationsbolag som noterar sig i Sverige. Skattenivån är dock inte riktigt lika låg som för den svenska motsvarigehten och aktiesparkontot kommer ha ett tak på 50.000 danska kronor, vilket stegvis höjs till 200.000 danska kronor fram till 2022.

*Aktiesparkontot banar väg för lägre beskattning av kapitalinkomster. I Danmark är reavinstskatten visserligen bara 27 procent men bara upp till 51.700 danska kronor. Den brytpunkten höjs nu till 52.900 danska kronor, innan den högre skattesatsen på 42 procent börjar gälla. Danmark ligger fortfarande högre än Sveriges 30 procentiga skatt på kapitalinkomster, men rör sig alltså åt samma håll.

* Efter budgetöverenskommelsen för 2018 återstår fortfarande förhandlingar om nya skattelättnader men redan nu har regeringen vidtagit mindre justeringar, som att skatten på fri telefon plockats bort och avdraget för renoveringar, motsvarande svenska rot-avdraget, gjorts permanent.

* Beskattningen av bilar är ett kapitel i sig, men under hösten 2017 sänktes avgifterna – även på företags- och tjänstebilar. Det är långt från de svenska förhållandena, och fortfarande högst i EU, men den ”lägre avgiftsklassen” sänktes i alla fall från 105 till 85 procent. Den högre avgiften ligger kvar på 150 procent, men brytpunkten för vilka bilar som räknas dit höjdes från 106.000 till 185.000 danska kronor.

* För inkomstskatterna är bilden inte lika klar, här syns inte samma tydliga närmande till de svenska villkoren. Men inräknat sociala avgifter och konsumtionsskatter är skattetrycken redan ganska lika: 53 procent i Danmark jämfört med 56 procent i Sverige.

* Slutligen ska avgiften för att passera Stora Bält-bron gradvis sänkas med 25 procent. Kanske ser vi här en förlaga till Öresundsbron?

Harmoniseringen av näringslivets villkor kommer väl till pass för Greater Copenhagen & Skåne Committee, som bjöd in en rad näringslivsprofiler till årsmötet strax före nyår. Hermann Haraldsson från Boozt, Jayways vd Philip Kron och Henrik Peter Jørgensen från Köpenhamns flygplats talade sig alla varma för att näringslivet involveras mer i Greater Copenhagen-samarbetet. Det är även politikernas ambition under nya ordföranden, socialdemokraten Heino Knudsen från Region Sjælland.

De små danska stegen banar väg för ökad integration och för att inte minst innovationsbolag kan dra bättre nytta av regionen. Efter 18 år med Rapidus – och nästan 18 år med bron – är det hög tid!

Kort sagt: Rapidus passar på att utsträcka onsdagskvällens festyra med en optimistisk analys av villkoren för Öresundsregionens näringsliv. De senaste åren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Åtta heta Hetch-startups att hålla koll på

    Under tolv veckor har åtta startups gått igenom Hetch acceleratorprogram. Finalen blev att pitcha sitt bolag inför potentiella investerare på Startup Demo Day i äkta Draknäste-miljö.