torsdag 25 april 2024

inloggad som

Sharkmob tredubblar personalstyrkan – plockar vd från CDON

Sharkmob, grundat av en grupp tidigare chefer på Massive Entertainment, tillsätter en ny vd och fortsätter expandera kraftigt i utvecklingen av sitt ännu hemliga actionspel. Snart flyttar bolaget till större lokaler i centrala Malmö.

Redan förra vintern rapporterade Rapidus att ett gäng tungviktare från Massive startat en ny spelstudio. Hemlighetsmakeriet har dock varit stort och mycket lite information om Sharkmobs arbete har sipprat ut. I dag kan Rapidus berätta att bolaget värvat ännu en Massive-veteran för att leda arbetet. Det handlar om Fredrik Rundqvist, som närmast kommer från poster som teknisk chef och senior rådgivare på CDON.

– Vi har en lång och väldigt god relation. Kärngruppen i Sharkmob har ju byggt spel tillsammans i minst tio år, säger Fredrik Rundqvist till Rapidus.

Sharkmob bildades i december 2016 av Massives tidigare kommunikations- och IP-chef Martin Hultberg, kreativa chefen Petter Mannerfelt, teknikchefen Anders Holmqvist och formgivningschefen Rodrigo Cortes – tillsammans med IT-entreprenören Fredrik Alstierna. Bara några månader senare hade bolaget fått in 20 miljoner kronor i riskkapital, då bland annat riskkapitalbolaget LMK Forward och Hilding Anders förre ordförande Anders Pettersson gick in som ägare.

– Det som möjliggjort att det gått så snabbt är dels att vi snabbt fick in kapital, dels att vi har en väldig bredd på kompetens. Alla i core-teamet är världsledande inom sina områden och har ett väldigt utbrett kontaktnät, säger Fredrik Rundqvist.

Mindre än ett år efter kapitalinjektionen har Sharkmob växt från ett tiotal till 33 anställda och ungefär lika många frilansande medarbetare hos partnerstudios runtom i världen. Än så länge finns inga planer på att ta in ytterligare kapital, men bolaget planerar att under våren flytta till större lokaler vid Lilla torg i Malmö. De räknar nämligen med att bli ungefär dubbelt så många medarbetare i år.

– Vi har anställt personer från bland annat EA Dice, Massive och King. Det är en väldigt omfattande produktion med höga produktionsvärden, så lanseringen ligger fortfarande ett par år fram i tiden, säger Fredrik Rundqvist.

Han är förtegen om exakt vilket spel de utvecklar men uppger att det byggs i spelmotorn Unreal Engine och kommer vara ett actionspel riktat till personer över 16 år.

– Vi kan gå ’all out’ nu när vi inte har en koncern att ta hänsyn till. Vi satsar mycket på den virala faktorn som blivit så viktig inom spelvärlden, att göra det socialt och få en hög så kallad ”replay value” där nya saker händer varje gång du till exempel spelar om en bana, säger Fredrik Rundqvist.

Emiliano Strauss

Foto: Evelina Gustavsson

Sharkmob, grundat av en grupp tidigare chefer på Massive Entertainment, tillsätter en ny vd och fortsätter expandera kraftigt i utvecklingen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.