2016 fick GoBoat ett miljonbidrag från danska statliga Innovationsfonden för att utveckla ett system för elektronisk bokning av eldrivna turbåtar. När appen i sommar provas i skarpt läge får Malmös kanaler och Köpenhams inlopp agera testbana.
GoBoat hyr redan ut de små eldrivna turbåtarna för uppåt åtta personer i Köpenhamn, Malmö, Ålborg, London och Australiens huvudstad Canberra. Med appen ska man både kunna sköta bokning och betalning av båtarna, samt få nödvändig säkerhetsgenomgång. Båtarna är i sin tur övervakade med GPS under färden. Redan i år hann GoBoat prova appen under några korta veckor, men under 2018 ska fullskaletester ske i Malmö och Köpenhamn.
– Vi har dialoger med 50 destinationer runt om i världen, i regel huvudstäder, som är intresserade av båtar med app, säger Kasper Eich-Romme.
Han grundade GoBoat 2014 tillsammans med Anders Ekelund Mørck och Carl Kai Rand med hjälp från Væksthus Hovedstadsregionen.
Kasper Eich-Romme syntes i tidningarna i maj då två amerikanska turister omkom då en jetski i hög fart kolliderade med deras GoBoat i Köpenhamn. Men det har inte stoppat expansionen, i dag har I dag har GoBoat 33 båtar i Köpenhamn, 5 i Malmö, 5 i Ålborg, 8 i Canberra och 8 i London. Med utrullningen följer olika projekt för att säkra hållbar strömförbrukning åt båtarna.
– I Köpenhamn laddas båtarna upp med hjälp av solpaneler i hamnen medan vi i Malmö säkrar el från vind- och vattenkraft genom avtal med E.on. Vi experimenterar också med att bygga båtarna i återvunnet plastavfall istället för glasfiber, säger Kasper Eich-Romme.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broskø