måndag 29 april 2024

inloggad som

Danska GoBoat testar uthyrningsapp i Malmös kanaler

2016 fick GoBoat ett miljonbidrag från danska statliga Innovationsfonden för att utveckla ett system för elektronisk bokning av eldrivna turbåtar. När appen i sommar provas i skarpt läge får Malmös kanaler och Köpenhams inlopp agera testbana.

GoBoat hyr redan ut de små eldrivna turbåtarna för uppåt åtta personer i Köpenhamn, Malmö, Ålborg, London och Australiens huvudstad Canberra. Med appen ska man både kunna sköta bokning och betalning av båtarna, samt få nödvändig säkerhetsgenomgång. Båtarna är i sin tur övervakade med GPS under färden. Redan i år hann GoBoat prova appen under några korta veckor, men under 2018 ska fullskaletester ske i Malmö och Köpenhamn.

– Vi har dialoger med 50 destinationer runt om i världen, i regel huvudstäder, som är intresserade av båtar med app, säger Kasper Eich-Romme.

Han grundade GoBoat 2014 tillsammans med Anders Ekelund Mørck och Carl Kai Rand med hjälp från Væksthus Hovedstadsregionen.

Kasper Eich-Romme syntes i tidningarna i maj då två amerikanska turister omkom då en jetski i hög fart kolliderade med deras GoBoat i Köpenhamn. Men det har inte stoppat expansionen, i dag har I dag har GoBoat 33 båtar i Köpenhamn, 5 i Malmö, 5 i Ålborg, 8 i Canberra och 8 i London. Med utrullningen följer olika projekt för att säkra hållbar strömförbrukning åt båtarna.

– I Köpenhamn laddas båtarna upp med hjälp av solpaneler i hamnen medan vi i Malmö säkrar el från vind- och vattenkraft genom avtal med E.on. Vi experimenterar också med att bygga båtarna i återvunnet plastavfall istället för glasfiber, säger Kasper Eich-Romme.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broskø

2016 fick GoBoat ett miljonbidrag från danska statliga Innovationsfonden för att utveckla ett system för elektronisk bokning av eldrivna turbåtar. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.