måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ifrågasätt fyller på kassan

Mincbolaget Ifrågasätt, vars insticksprogram ska stävja näthatet i mediesajternas kommentarsfält, tar in 2,5 miljoner kronor från tidigare ägare.

– De här pengarna är tänkta att göra så vi ska kunna springa ännu fortare. Vi kommer även bredda oss till andra områden än medier. En del av pengarna kommer även gå till att analysera möjligheterna att göra en utlandssatsning som vi har som långsiktigt mål att göra, säger vd Gustav Hjärn till Rapidus.

Syftet med Ifrågasätts mjukvara är att minska näthat och göra det svårare för nättroll. För att kunna kommentera krävs ett konto där namn, personnummer och postort uppges. Alias finns som alternativ och kan användas när känsliga ämnen debatteras.

Mjukvaran analyserar dessutom varje inlägg innan publicering och tittar på ord, uttryck och grammatisk uppbyggnad. Hittar den något olämpligt föreslår den att skribenten omformulerar sin kommentar. Mjukvaran hindrar inte publicering, men publiceras något som bedöms vara olämpligt tar manuell moderering vid.

I dagsläget använder Gota Medias koncerntidning Barometern och DN Debatt Ifrågasätts mjukvara. Sedan oktober testar även NWT-koncernen kommentatorsplattformen.

Ifrågasätt startade 2015 och har sedan dess tagit in ett par miljoner kronor. De fyra grundarna är Gustav Hjärn, Henric Wiklund som även grundat Phonera, Mats Nilsson, partner på Maqs i Malmö och Mattias Tönnheim, grundare av Samurai PR samt tidigare PR-och marknadschef på Phonera.

Bland ägarna syns, utöver grundarna, affärsängeln och tidigare vd:n för Kung Markatta Peter Enberg samt Thomas Wiklund från investmentbolaget Dendera Venture./Emily Binks

Mincbolaget Ifrågasätt, vars insticksprogram ska stävja näthatet i mediesajternas kommentarsfält, tar in 2,5 miljoner kronor från tidigare ägare. – De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.