onsdag 6 december 2023

inloggad som

Skarpt läge för DoubleGood – Aventuresfären satsar 17 miljoner

Efter Oatly har DoubleGood seglat upp som Aventuresfärens största satsning hittills. Bara i år har ägarna skjutit till 17 miljoner kronor till den Lundabaserade forskningsavknoppningen, som precis börjat sälja sitt blodsockerreglerande bordsvatten på den amerikanska marknaden.

Utöver på den egna hemsidan säljs DoubleGoods bordsvatten sedan en månad tillbaka på Amazon. Vattnet innehåller en blandning av krom och aminosyror som sätter igång insulinproduktionen redan innan blodsockernivån hunnit stiga från måltiden. Därmed jämnas topparna i blodsockerkurvan ut och nivån sjunker långsammare timmarna efter.

Den effekten är gynnsam för överviktiga och andra som ligger i riskzonen för diabetes. Utöver onlineförsäljningen siktar DoubleGoods vd Björn Öste på att ta plats i hyllan på hälsoinriktade livsmedelskedjor. Han hoppas också på draghjälp av de program med subventioner för hälsosammare lunchmat som många företag i USA erbjuder sin anställda.

– Vårt mål är att sälja för fyra miljoner dollar första året, men vi får se om vi når dit, säger Björn Öste till Rapidus.

I väntan på intäkterna har ägarkretsen bakom DoubleGood, som domineras av Aventure, skjutit till kapital i återkommande emissioner. Bara under 2017 handlar det om 17 miljoner kronor i kontanter och kvittningar av skulder. Därtill har bolaget fått ett mångmiljonlån från Almi, enligt Björn Öste.

Inräknat konsulter sysselsätter DoubleGood ett tiotal personer i USA. Ett antal av Aventures anställda arbetar även deltid med bolaget.

DoubleGoods väg till marknaden har varit krokig och bolaget saknar fortfarande det tillstånd från europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA som krävs för att få marknadsföra bordsvattnets hälsofrämjande egenskaper i Europa.

Aventure ägs till 90 procent av bröderna Björn och Rikard Öste, som även ligger bakom Oatly.

Erik Olausson

Efter Oatly har DoubleGood seglat upp som Aventuresfärens största satsning hittills. Bara i år har ägarna skjutit till 17 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad