fredag 22 november 2024

inloggad som

Fem snabba om noteringar över sundet till Søren Jonas Bruun…

|  
|  

…partner på danska rådgivnings- och investeringsbolaget Gemstone Capital. Den långvariga danska börstorkan har brutits i år med två noteringar på First North Köpenhamn.

Ni har nyligen genomfört fyra börsnoteringar i Sverige. Ser ni nya möjligheter på First North i Köpenhamn vid framtida investeringar?

– Inte i denna sekund, men bolagen är på väg att bli redo. Nu ska ramvillkoren och aktiekulturen bara vara med i Danmark. Det är möjligtvis på väg. Bolagen bör inte upprepa tidigare misstag.

Är en förutsättning för mer liv på First North i Köpenhamn att danskarna, likt svenskarna, också får investerarsparkonto och bättre skatteregler, som den danska näringsministern nu inför?

– Nej, det är inte en förutsättning. Det går att investera även utan de ändringarna. Kom ihåg att de svenska investerarsparkontorna kom först efter att den svenska marknaden blev en succé. Men ändringarna i Danmark kan verka som accelerator för en utveckling, som redan är igång.

Finanskrisen med flera konkurser på grund av girighet satte stopp för First North i Köpenhamn. Har danskarna blivit klokare nu?

– Ja, det har gått tio år och vi har fått en ny generation investerare. Den stora utmaningen för danska bolag och rådgivare är att lära av svenskarna. De förstår att en god notering är en win-win i ett långsiktigt partnerskap med investerare. Svenska bolagsägare begår inte misstaget att gå efter bästa deal här och nu, som mest och snabbast mängd pengar till högst möjligast värdering.

Vad är det viktigaste som danska bolag med lust att notera sig i Köpenhamns kan lära från Sverige?

– Det riktiga förhållandet mellan pris och kvalitet. Svenskarna är Nordens tyskar. De är mer disciplinerade. Danskarna däremot är köpmän, som emellanåt kan bli giriga. Så fort vi börjar se långsiktigt och lär oss ett passande förhållande mellan pris och kvalité från Sverige så har vi många förmögna danskar som kan bli framgångsrika investerare i börsnoterade bolag i Köpenhamn.

I era bolag är hälften danska investerare och hälften svenska. Där finns en uppenbar möjlighet för en stark kärna av aktiehandel över Öresund. Vad ska till för att stärka den ytterligare?

– Svenska investerare vid danska noteringar i Stockholm har visat att man med fördel kan investera i danska bolag, det har redan stärkt kärnan. En game changer skulle vara en samlad nordisk börs, med utbyte över de nordiska gränserna. Det är svårt nu, men i det ögonblick Danmark som mikrobörs-land börjar leverera, så finns där hopp för den nordiska börsen.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

…partner på danska rådgivnings- och investeringsbolaget Gemstone Capital. Den långvariga danska börstorkan har brutits i år med två noteringar på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.