tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fem snabba om noteringar över sundet till Søren Jonas Bruun…

|  
|  

…partner på danska rådgivnings- och investeringsbolaget Gemstone Capital. Den långvariga danska börstorkan har brutits i år med två noteringar på First North Köpenhamn.

Ni har nyligen genomfört fyra börsnoteringar i Sverige. Ser ni nya möjligheter på First North i Köpenhamn vid framtida investeringar?

– Inte i denna sekund, men bolagen är på väg att bli redo. Nu ska ramvillkoren och aktiekulturen bara vara med i Danmark. Det är möjligtvis på väg. Bolagen bör inte upprepa tidigare misstag.

Är en förutsättning för mer liv på First North i Köpenhamn att danskarna, likt svenskarna, också får investerarsparkonto och bättre skatteregler, som den danska näringsministern nu inför?

– Nej, det är inte en förutsättning. Det går att investera även utan de ändringarna. Kom ihåg att de svenska investerarsparkontorna kom först efter att den svenska marknaden blev en succé. Men ändringarna i Danmark kan verka som accelerator för en utveckling, som redan är igång.

Finanskrisen med flera konkurser på grund av girighet satte stopp för First North i Köpenhamn. Har danskarna blivit klokare nu?

– Ja, det har gått tio år och vi har fått en ny generation investerare. Den stora utmaningen för danska bolag och rådgivare är att lära av svenskarna. De förstår att en god notering är en win-win i ett långsiktigt partnerskap med investerare. Svenska bolagsägare begår inte misstaget att gå efter bästa deal här och nu, som mest och snabbast mängd pengar till högst möjligast värdering.

Vad är det viktigaste som danska bolag med lust att notera sig i Köpenhamns kan lära från Sverige?

– Det riktiga förhållandet mellan pris och kvalitet. Svenskarna är Nordens tyskar. De är mer disciplinerade. Danskarna däremot är köpmän, som emellanåt kan bli giriga. Så fort vi börjar se långsiktigt och lär oss ett passande förhållande mellan pris och kvalité från Sverige så har vi många förmögna danskar som kan bli framgångsrika investerare i börsnoterade bolag i Köpenhamn.

I era bolag är hälften danska investerare och hälften svenska. Där finns en uppenbar möjlighet för en stark kärna av aktiehandel över Öresund. Vad ska till för att stärka den ytterligare?

– Svenska investerare vid danska noteringar i Stockholm har visat att man med fördel kan investera i danska bolag, det har redan stärkt kärnan. En game changer skulle vara en samlad nordisk börs, med utbyte över de nordiska gränserna. Det är svårt nu, men i det ögonblick Danmark som mikrobörs-land börjar leverera, så finns där hopp för den nordiska börsen.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

…partner på danska rådgivnings- och investeringsbolaget Gemstone Capital. Den långvariga danska börstorkan har brutits i år med två noteringar på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.