torsdag 25 april 2024

inloggad som

Fem snabba om noteringar över sundet till Søren Jonas Bruun…

|  
|  

…partner på danska rådgivnings- och investeringsbolaget Gemstone Capital. Den långvariga danska börstorkan har brutits i år med två noteringar på First North Köpenhamn.

Ni har nyligen genomfört fyra börsnoteringar i Sverige. Ser ni nya möjligheter på First North i Köpenhamn vid framtida investeringar?

– Inte i denna sekund, men bolagen är på väg att bli redo. Nu ska ramvillkoren och aktiekulturen bara vara med i Danmark. Det är möjligtvis på väg. Bolagen bör inte upprepa tidigare misstag.

Är en förutsättning för mer liv på First North i Köpenhamn att danskarna, likt svenskarna, också får investerarsparkonto och bättre skatteregler, som den danska näringsministern nu inför?

– Nej, det är inte en förutsättning. Det går att investera även utan de ändringarna. Kom ihåg att de svenska investerarsparkontorna kom först efter att den svenska marknaden blev en succé. Men ändringarna i Danmark kan verka som accelerator för en utveckling, som redan är igång.

Finanskrisen med flera konkurser på grund av girighet satte stopp för First North i Köpenhamn. Har danskarna blivit klokare nu?

– Ja, det har gått tio år och vi har fått en ny generation investerare. Den stora utmaningen för danska bolag och rådgivare är att lära av svenskarna. De förstår att en god notering är en win-win i ett långsiktigt partnerskap med investerare. Svenska bolagsägare begår inte misstaget att gå efter bästa deal här och nu, som mest och snabbast mängd pengar till högst möjligast värdering.

Vad är det viktigaste som danska bolag med lust att notera sig i Köpenhamns kan lära från Sverige?

– Det riktiga förhållandet mellan pris och kvalitet. Svenskarna är Nordens tyskar. De är mer disciplinerade. Danskarna däremot är köpmän, som emellanåt kan bli giriga. Så fort vi börjar se långsiktigt och lär oss ett passande förhållande mellan pris och kvalité från Sverige så har vi många förmögna danskar som kan bli framgångsrika investerare i börsnoterade bolag i Köpenhamn.

I era bolag är hälften danska investerare och hälften svenska. Där finns en uppenbar möjlighet för en stark kärna av aktiehandel över Öresund. Vad ska till för att stärka den ytterligare?

– Svenska investerare vid danska noteringar i Stockholm har visat att man med fördel kan investera i danska bolag, det har redan stärkt kärnan. En game changer skulle vara en samlad nordisk börs, med utbyte över de nordiska gränserna. Det är svårt nu, men i det ögonblick Danmark som mikrobörs-land börjar leverera, så finns där hopp för den nordiska börsen.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

…partner på danska rådgivnings- och investeringsbolaget Gemstone Capital. Den långvariga danska börstorkan har brutits i år med två noteringar på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.