torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånebolag bygger Siri för döva

En digital tolk som ger döva och stumma chansen att ringa vanliga telefonsamtal. Det hoppas Malmöbaserade 30-mannabolaget Europea slå mynt av.

I fyra år har Europea utvecklat Tera, en app som automatiskt tolkar tal till text och vise versa. Den som har nedsatt hörsel kan därmed få utskrivet vad motparten säger medan användare med nedsatt talförmåga kan skriva in i mobilen varefter appen syntetiserar det som tal. I dag sker detta på mänsklig väg genom att skattefinansierade tolkar kopplas in på samtalet när döva eller stumma ska ringa till exempelvis myndigheter och företag.

Tera bygger på artificiell intelligens och är än så länge tränad till att klara svenska, norska och engelska.

– Av de språken visade sig engelska vara lättast, för där buntar man inte ihop orden lika mycket, säger Max Tairi.

Han driver Europea tillsammans med sin bror Faruk Tairi. Tera är tänkt som ett komplement till Europeas huvudprodukt, egenutvecklad mjukvara för videokonferenssystem som är speciellt anpassade för hörsel- och synskadade. Systemet säljs under varumärket T-Meeting och har bland annat inbyggda chatt-funktioner och möjlighet att koppla in en teckenspråkstolk som tredje part i samtalet.

Max och Faruk Tairi växte upp i Makedonien men kom till Sverige på 1980-talet. Efter att ha jobbat som tolkar startade de bolaget Visiontech, som utvecklade skärmar och annan hårdvara för videotelefoni med uppbackning från bland andra Greg Dingizian. I dag ligger Visiontech i malpåse sedan länge men T-Meeting säljs till tolkcentraler i främst Norge och Sverige. Intäkterna i Europea har de senaste åren pendlat mellan 11 och 16 miljoner kronor.

Parallellt med Tera har Europea startat Voxeyes, ett joint venture-bolag tillsammans med privatägda Tudorkliniken i Halmstad. Precis som för Malmöbolagen Min Doktor och Medicoo är tanken att fungera som en digital primärvårdsmottagning, men med speciell inriktning på patienter med nedsatt syn, hörsel eller talförmåga.

Europea har i dag ett 30-tal anställda varav sju i Malmö och resten vid utvecklingsavdelningar i Makedonien och Albanien, uppger Max Tairi. Bolaget ägs till sin helhet av de båda bröderna.

Erik Olausson

En digital tolk som ger döva och stumma chansen att ringa vanliga telefonsamtal. Det hoppas Malmöbaserade 30-mannabolaget Europea slå mynt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.