lördag 20 april 2024

inloggad som

Skånebolag bygger Siri för döva

En digital tolk som ger döva och stumma chansen att ringa vanliga telefonsamtal. Det hoppas Malmöbaserade 30-mannabolaget Europea slå mynt av.

I fyra år har Europea utvecklat Tera, en app som automatiskt tolkar tal till text och vise versa. Den som har nedsatt hörsel kan därmed få utskrivet vad motparten säger medan användare med nedsatt talförmåga kan skriva in i mobilen varefter appen syntetiserar det som tal. I dag sker detta på mänsklig väg genom att skattefinansierade tolkar kopplas in på samtalet när döva eller stumma ska ringa till exempelvis myndigheter och företag.

Tera bygger på artificiell intelligens och är än så länge tränad till att klara svenska, norska och engelska.

– Av de språken visade sig engelska vara lättast, för där buntar man inte ihop orden lika mycket, säger Max Tairi.

Han driver Europea tillsammans med sin bror Faruk Tairi. Tera är tänkt som ett komplement till Europeas huvudprodukt, egenutvecklad mjukvara för videokonferenssystem som är speciellt anpassade för hörsel- och synskadade. Systemet säljs under varumärket T-Meeting och har bland annat inbyggda chatt-funktioner och möjlighet att koppla in en teckenspråkstolk som tredje part i samtalet.

Max och Faruk Tairi växte upp i Makedonien men kom till Sverige på 1980-talet. Efter att ha jobbat som tolkar startade de bolaget Visiontech, som utvecklade skärmar och annan hårdvara för videotelefoni med uppbackning från bland andra Greg Dingizian. I dag ligger Visiontech i malpåse sedan länge men T-Meeting säljs till tolkcentraler i främst Norge och Sverige. Intäkterna i Europea har de senaste åren pendlat mellan 11 och 16 miljoner kronor.

Parallellt med Tera har Europea startat Voxeyes, ett joint venture-bolag tillsammans med privatägda Tudorkliniken i Halmstad. Precis som för Malmöbolagen Min Doktor och Medicoo är tanken att fungera som en digital primärvårdsmottagning, men med speciell inriktning på patienter med nedsatt syn, hörsel eller talförmåga.

Europea har i dag ett 30-tal anställda varav sju i Malmö och resten vid utvecklingsavdelningar i Makedonien och Albanien, uppger Max Tairi. Bolaget ägs till sin helhet av de båda bröderna.

Erik Olausson

En digital tolk som ger döva och stumma chansen att ringa vanliga telefonsamtal. Det hoppas Malmöbaserade 30-mannabolaget Europea slå mynt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 


  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Doxa säljer hälften av Karlastaden

    Fastighetsbolaget Doxa, med Malmöprofilen Greg Dingizian som huvudägare, säljer hälften av Karlastaden, den planerade nya stadsdelen i Göteborg. Priset är 1 miljard kronor. Affären sker mindre än ett år efter att byggrätterna köptes.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Greg viktar över

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på 350 Mkr. Bolagets grundare Greg Dingizian tar nästan hälften av summan och stärker därmed engagemanget i bolaget.

  • Min Doktor bantar sig till lönsamhet

    Den skånska digitalvårdspionjären Min Doktor skymtar ett nollresultat efter ett stort sparpaket.
    –Vi har ställt om från fokus på tillväxt till att tänka på finansiell balans, säger vd Jonas Vig.

  • Malmös fastighetsstjärnor ökar takten

    Det stjärnspäckade fastighetsbolaget SLP gör en riktad nyemission på 550 Mkr. Det är andra gången i år bolaget fyller kassan med samma belopp.

  • Greg värderar upp sina tillgångar

    Greg Dingizians fastighetsinvestmentbolag Doxa värderar upp tillgångarna i Serneke med över en halv miljard kronor.

  • Malmös fastighetskung spänner musklerna

    Mannen bakom Turning Torso och fastighetsbolaget Victoria Park, Greg Dingizian, lägger bud på bygg- och fastighetsbolaget Serneke, med bas i […]

  • Nytt rekordår för T-Meeting

    2020 slog bröderna Max och Faruk Tairis företag Europea i Malmö rekord med en vinst på över 7,5 miljoner kronor […]