måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Birka Biostorage bygger biobank vid ESS

För fem år sedan fick Birka Biostorage sina första kunder. Nu står det klart att Lundabolaget uppför en ny biobanksanläggning i närheten av ESS. Adelsfamiljen Gyllenkroks bolag Björnstorp och Svenstorps Godsförvaltning står för byggandet och Crafoordska stiftelsens ordförande Ebba Fischer finansierar installationen av utrustning.

Ett stenkast från jätteanläggningen ESS, på andra sidan E22, ska Birkas nya biobank byggas. Byggnaden väntas stå klar sommaren 2018.

– Birka och Björnstorps och Svenstorps Godsförvaltning arbetar med att ta fram ett hyresavtal på upp till 20 år och därmed förankra ett långsiktigt samarbete. På marken, där byggnaden kommer stå, ska delar av en befintlig fastighet byggas om. 1.200 kvadratmeter är det vi börjar med att bygga. Där finns möjligheter att bygga till, bygga nytt och anpassa, säger vd Ali Ismail.

I den nya fastigheten kommer läkemedels- och forskningsprover kunna förvaras i utrymmen på upp till 30 kubikmeter. Birka BioStorage förvarar och distribuerar prover åt främst läkemedelsbolag. Bland kunderna syns A1M, danska Symphogen, BioGaia, Idogen, Active Biotech och Camurus. Två finska kunder har nyligen tillkommit: Herantis Pharma och Valo Therapeutics.

I Birkas befintliga lokaler i sydöstra Lund finns fyra så kallade klimatkammare, där provsamlingar förvaras. I det nya bygget beräknas antalet stiga till mellan 20 och 30.

Sex personer är verksamma i Birka Biostorage. Ali Ismail räknar med att omsättningen i år fördubblas till tre miljoner kronor. Ebba Fischer är bolagets största privata investerare, Ali Ismail är majoritetsägare och resten ägs av privatpersoner.

Björnstorps och Svenstorps Godsförvaltning, som drivs av familjen Gyllenkrok, är en av de största markägarna i Skåne och äger bland annat mark i nära anslutning till ESS och Max IV. De sysslar även med fastighetsuthyrning och hyr ut 140 fastigheter.

Emily Binks

För fem år sedan fick Birka Biostorage sina första kunder. Nu står det klart att Lundabolaget uppför en ny biobanksanläggning i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.