torsdag 21 november 2024

inloggad som

MagComp kravlar sig ur rekonstruktionen

Med skulderna nedskrivna och ett kapitaltillskott från Almi Invest Syd, Tequity och nya delägaren Peter Enberg är MagComp åter på banan. I år räknar vd Sten Camitz med att det skånska teknikbolaget ska öka omsättningen med 50 procent jämfört med ett motigt 2016.

Arbetet med rekonstruktionen pågick under hela våren och innebar bland annat att MagComp reducerat sina hyreskostnader, skurit ned personalstyrkan från 13 till 9 anställda och tagit in tre miljoner kronor från Almi Invest Syd, Nicolas Hassbjers bolag Tequity och affärsängeln Peter Enberg via bolaget Interaktör. Ytterligare mindre tillskott har MagComp fått genom att sälja av utrustning och know-how för ett av sina tre affärsområden till israeliska Aspect, en av MagComps tidigare kunder.

Istället ska MagComp fokusera alla resurser på de kvarvarande affärsområdena: induktorer till högspänningselektronik och system för induktionsvärme till industrin. MagComp har utvecklat en teknik för att framställa magnetelement genom att blanda metallpulver och bindemedel så att metallpulvret packas samman. Resultatet är magnetelement som är energisnålare och effektivare än traditionella modeller.

Största kundgruppen är i dag tyska industribolag, uppger vd Sten Camitz.

– Vi har i princip samma kunder som tidigare men de drog öronen åt sig medan vi var i rekonstruktion. Nu kommer de tillbaka så vi räknar med att öka omsättningen med 50 procent jämfört med 2016, säger han till Rapidus.

Då stannade intäkterna på 6,4 miljoner kronor, en nedgång med 2,6 miljoner jämfört med 2015. Förlusten landade på -10,3 miljoner. Även i år blir resultatet negativt uppger Sten Camitz, först andra halvåret 2018 räknar han med positivt kassaflöde.

MagComp finns i Eslöv. Efter rekonstruktionen har Almi Invest Syd och Tequity tillsammans en majoritetspost i bolaget. Resten ägs av Interaktör samt delar av MagComps ledning. Tidigare storägare som Volvo Technology Transfer och Industrifonden har det senaste året köpts ut från bolaget, uppger Sten Camitz.

Erik Olausson

Med skulderna nedskrivna och ett kapitaltillskott från Almi Invest Syd, Tequity och nya delägaren Peter Enberg är MagComp åter på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • ”Märkligt att vi inte lyckas bättre”

    Går det att ta ett företag från ax till limpa i Helsingborg? Panelen svarade med viss tvekan ja när Rapidus bjöd in till AW på onsdagen. Här är förbättringspotentialen.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.