torsdag 2 maj 2024

inloggad som

MagComp kravlar sig ur rekonstruktionen

Med skulderna nedskrivna och ett kapitaltillskott från Almi Invest Syd, Tequity och nya delägaren Peter Enberg är MagComp åter på banan. I år räknar vd Sten Camitz med att det skånska teknikbolaget ska öka omsättningen med 50 procent jämfört med ett motigt 2016.

Arbetet med rekonstruktionen pågick under hela våren och innebar bland annat att MagComp reducerat sina hyreskostnader, skurit ned personalstyrkan från 13 till 9 anställda och tagit in tre miljoner kronor från Almi Invest Syd, Nicolas Hassbjers bolag Tequity och affärsängeln Peter Enberg via bolaget Interaktör. Ytterligare mindre tillskott har MagComp fått genom att sälja av utrustning och know-how för ett av sina tre affärsområden till israeliska Aspect, en av MagComps tidigare kunder.

Istället ska MagComp fokusera alla resurser på de kvarvarande affärsområdena: induktorer till högspänningselektronik och system för induktionsvärme till industrin. MagComp har utvecklat en teknik för att framställa magnetelement genom att blanda metallpulver och bindemedel så att metallpulvret packas samman. Resultatet är magnetelement som är energisnålare och effektivare än traditionella modeller.

Största kundgruppen är i dag tyska industribolag, uppger vd Sten Camitz.

– Vi har i princip samma kunder som tidigare men de drog öronen åt sig medan vi var i rekonstruktion. Nu kommer de tillbaka så vi räknar med att öka omsättningen med 50 procent jämfört med 2016, säger han till Rapidus.

Då stannade intäkterna på 6,4 miljoner kronor, en nedgång med 2,6 miljoner jämfört med 2015. Förlusten landade på -10,3 miljoner. Även i år blir resultatet negativt uppger Sten Camitz, först andra halvåret 2018 räknar han med positivt kassaflöde.

MagComp finns i Eslöv. Efter rekonstruktionen har Almi Invest Syd och Tequity tillsammans en majoritetspost i bolaget. Resten ägs av Interaktör samt delar av MagComps ledning. Tidigare storägare som Volvo Technology Transfer och Industrifonden har det senaste året köpts ut från bolaget, uppger Sten Camitz.

Erik Olausson

Med skulderna nedskrivna och ett kapitaltillskott från Almi Invest Syd, Tequity och nya delägaren Peter Enberg är MagComp åter på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad