torsdag 21 november 2024

inloggad som

Trivector får miljonbidrag till nybildat dotterbolag

Efter vissa förseningar sätter kommunägda LKF under 2018 spaden i jorden för Xplorion, ett miljöinriktat hyreshus på Brunnshögsområdet i Lund. Fastigheten blir en av de första där ett transportabonnemang ersätter kravet på parkeringsplatser. Bakom abonnemanget står Lundabolaget Trivector, där EU och Naturvårdsverket stoppat in ett ensiffrigt miljonbelopp för att ta tekniken till marknaden.

Trivector har precis knoppat av dotterbolaget EC2B Mobility för att sköta affärerna för den nya tjänsten, som utöver i LKF:s projekt på Brunnshög även ska användas av Riksbyggen i en planerad fastighet i Göteborg. EC2B står för ”easy to be” och abonnemanget är tänkt att inkludera allt från medlemskap i en bilpool till lånecyklar, månadskort på kollektivtrafiken och enskilda taxiresor. Transportmedel ska gå att boka med mobilen.

Den tänkta kundgruppen är hyresvärdar och fastighetsbolag som genom att inkludera abonnemanget i hyran ska komma undan med att bygga färre parkeringsplatser än vad kommunen annars kräver. I fallet med Xplorion beslöt Lunds kommun till exempel att LKF helt slipper bygga parkeringsplatser.

– I många kommuner kan man redan i dag pruta på antalet parkeringsplatser om man till exempel ger de boende medlemskap i en bilpool. Det finns en enorm hajp kring det som kallas mobility as a service, säger Trivectors vd Christer Ljungberg till Rapidus.

Hundramannabolaget Trivector har i flera år arbetat på att få tekniken på plats och fastighetsägarna med på tåget. Inför bolagiseringen har Trivector fått ett ”ensiffrigt miljonbelopp” i bidrag av Naturvårdsverket och från EU:s forskningspott Horizon 2020. Men inom 6-12 månader kommer ledningen behöva hitta nya investerare, uppger Christer Ljungberg.

Han räknar med att öka Trivector-koncernens omsättning med 10 procent till cirka 115 miljoner kronor i år. Delar av ökningen kommer från ett nytt verktyg för trafikkartläggning, där frivilliga resenärer följs med hjälp av GPS-funktionen i sina mobiltelefoner, som Trivector precis börjat sälja till forskare och kommunala förvaltningar.

Trivector ägs av grundarna och delar av personalen. Koncernen är inriktad på konsulttjänster och IT-system för kollektivtrafiken. Vd för dotterbolaget EC2B Mobility är Trivectors marknadschef Björn Wendle.

Erik Olausson

Efter vissa förseningar sätter kommunägda LKF under 2018 spaden i jorden för Xplorion, ett miljöinriktat hyreshus på Brunnshögsområdet i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.