måndag 26 februari 2024

inloggad som

Cellevate är med i 20-miljonersprojekt

Lundabolaget Cellevate har beviljats stöd för ett projekt från EU-programmet Eurostars tillsammans med Lunds universitet och ett par schweiziska parter. Totalbudgeten är på 20 miljoner kronor.

Syftet med projektet är att ta fram en avancerad modell av mänsklig hjärnvävnad i en skål så att det finns ett mer relevant system att testa läkemedel och göra mätningar i.

– Det blir ett samarbete som förhoppningsvis mynnar ut i två nya produkter för oss, riktade mot neuropharma, och förhoppningsvis nya kunder, säger Cellevates vd Maximilian Ottosson till Rapidus.

Cellevate, som finns på inkubatorn Smile, utvecklar nätverk av nanofiber i plast och naturliga material som placeras i skålar för cellodling. Skålarna kan användas vid medicinska studier och utveckling av läkemedel. Nanofiberstrukturen efterliknar kroppens naturliga miljö och bidrar därmed till att minska glappet mellan resultat från labbtester och det verkliga utfallet.

Utöver det Schweiziska företaget 3Brain, som sysslar med screening och neuropharma, är även det schweiziska forskningsinstitutet CSEM och Lunds universitet med i projektet.

– Forskningsinstitutet är med och utvecklar hårdvaran och sedan valideras produkterna vid Lunds universitet, säger Maximilian Ottosson.

Bland Cellevates kunder syns Biomedicinskt centrum och Universitetssjukhuset i Lund, sedan i somras har även två sjukhus i Spanien och ett i Portugal tillkommit.

Majoritetsägare är Maximilian Ottosson och teknikchefen Albin Jakobsson. Resterande andelar ägs av grundare och investerare. Bland dem syns Huaweis Lundachef Tord Wingren, ASA Group och Bertil Lindmark, forskningschef på Singaporebaserade Asian Pharmaceuticals, med ett förflutet från bland annat Astra Zeneca.

Cellevate vann nyligen 250.000 kronor i Swedbanks entreprenörstävling Rivstart, bolaget var en av två skånska vinnare. I fjol tog Cellevate in extern finansiering i miljonklassen. Kapitaltillskotten räcker i två år framåt, uppger Maximilian Ottosson till Rapidus.

Emily Binks

Lundabolaget Cellevate har beviljats stöd för ett projekt från EU-programmet Eurostars tillsammans med Lunds universitet och ett par schweiziska parter. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.