fredag 26 april 2024

inloggad som

Cellevate är med i 20-miljonersprojekt

Lundabolaget Cellevate har beviljats stöd för ett projekt från EU-programmet Eurostars tillsammans med Lunds universitet och ett par schweiziska parter. Totalbudgeten är på 20 miljoner kronor.

Syftet med projektet är att ta fram en avancerad modell av mänsklig hjärnvävnad i en skål så att det finns ett mer relevant system att testa läkemedel och göra mätningar i.

– Det blir ett samarbete som förhoppningsvis mynnar ut i två nya produkter för oss, riktade mot neuropharma, och förhoppningsvis nya kunder, säger Cellevates vd Maximilian Ottosson till Rapidus.

Cellevate, som finns på inkubatorn Smile, utvecklar nätverk av nanofiber i plast och naturliga material som placeras i skålar för cellodling. Skålarna kan användas vid medicinska studier och utveckling av läkemedel. Nanofiberstrukturen efterliknar kroppens naturliga miljö och bidrar därmed till att minska glappet mellan resultat från labbtester och det verkliga utfallet.

Utöver det Schweiziska företaget 3Brain, som sysslar med screening och neuropharma, är även det schweiziska forskningsinstitutet CSEM och Lunds universitet med i projektet.

– Forskningsinstitutet är med och utvecklar hårdvaran och sedan valideras produkterna vid Lunds universitet, säger Maximilian Ottosson.

Bland Cellevates kunder syns Biomedicinskt centrum och Universitetssjukhuset i Lund, sedan i somras har även två sjukhus i Spanien och ett i Portugal tillkommit.

Majoritetsägare är Maximilian Ottosson och teknikchefen Albin Jakobsson. Resterande andelar ägs av grundare och investerare. Bland dem syns Huaweis Lundachef Tord Wingren, ASA Group och Bertil Lindmark, forskningschef på Singaporebaserade Asian Pharmaceuticals, med ett förflutet från bland annat Astra Zeneca.

Cellevate vann nyligen 250.000 kronor i Swedbanks entreprenörstävling Rivstart, bolaget var en av två skånska vinnare. I fjol tog Cellevate in extern finansiering i miljonklassen. Kapitaltillskotten räcker i två år framåt, uppger Maximilian Ottosson till Rapidus.

Emily Binks

Lundabolaget Cellevate har beviljats stöd för ett projekt från EU-programmet Eurostars tillsammans med Lunds universitet och ett par schweiziska parter. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.