fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Efter Googles intåg – Glo tar in ytterligare 65 miljoner

I augusti kunde Rapidus avslöja att nanoteknikavknoppningen Glo fått in 120 miljoner kronor från teknikjätten Google. Nu sväller Glos emission med ytterligare 65 miljoner kronor.

Glo har de senaste åren arbetat hårt på att få ut sina nanoteknikbaserade lysdioder på marknaden, i första hand som en del av displayer i bland annat smarta klockor, mobiltelefoner och VR-glasögon. Enligt den senaste årsredovisningen ska de första kommersiella displayerna med Glos teknik lanseras under andra halvan av 2018.

Men att ta de sista stegen till marknaden kostar på. Efter att Google i somras blev ny ägare genom en kapitalinjektion på motsvarande 120 miljoner kronor skjuter nu den existerande ägarkretsen in ytterligare 8 miljoner dollar, strax över 65 miljoner kronor. En mindre del är en kvittning av tidigare skulder, visar dokument Rapidus tagit del av.

Glo har fortfarande sitt legala säte och sin spjutspetsforskning förlagd till Lund, under nanoteknikprofessorn Lars Samuelsons vingar. Men merparten av de 40-talet anställda finns i dag i Silicon Valley.

Utöver Google har Glo en diger ägarlista, med London-baserade Wellington Partners och Wallenbergarnas ägarbolag Foundation Asset Management i spetsen. Som Rapidus tidigare rapporterat är de aktuella emissionerna inte de sista som ledningen planerar. I den färska årsredovisningen skriver bolaget att Glo kommer tillföras ytterligare 20 miljoner dollar om ungefär ett års tid, förutsatt att vissa milstolpar uppnås.

Rapidus har varit i kontakt med Glos vd Fariba Danesh, som avböjer att kommentera läget i bolaget med hänvisning till gällande sekretessavtal.

Erik Olausson

I augusti kunde Rapidus avslöja att nanoteknikavknoppningen Glo fått in 120 miljoner kronor från teknikjätten Google. Nu sväller Glos emission […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.