onsdag 24 april 2024

inloggad som

Efter Googles intåg – Glo tar in ytterligare 65 miljoner

I augusti kunde Rapidus avslöja att nanoteknikavknoppningen Glo fått in 120 miljoner kronor från teknikjätten Google. Nu sväller Glos emission med ytterligare 65 miljoner kronor.

Glo har de senaste åren arbetat hårt på att få ut sina nanoteknikbaserade lysdioder på marknaden, i första hand som en del av displayer i bland annat smarta klockor, mobiltelefoner och VR-glasögon. Enligt den senaste årsredovisningen ska de första kommersiella displayerna med Glos teknik lanseras under andra halvan av 2018.

Men att ta de sista stegen till marknaden kostar på. Efter att Google i somras blev ny ägare genom en kapitalinjektion på motsvarande 120 miljoner kronor skjuter nu den existerande ägarkretsen in ytterligare 8 miljoner dollar, strax över 65 miljoner kronor. En mindre del är en kvittning av tidigare skulder, visar dokument Rapidus tagit del av.

Glo har fortfarande sitt legala säte och sin spjutspetsforskning förlagd till Lund, under nanoteknikprofessorn Lars Samuelsons vingar. Men merparten av de 40-talet anställda finns i dag i Silicon Valley.

Utöver Google har Glo en diger ägarlista, med London-baserade Wellington Partners och Wallenbergarnas ägarbolag Foundation Asset Management i spetsen. Som Rapidus tidigare rapporterat är de aktuella emissionerna inte de sista som ledningen planerar. I den färska årsredovisningen skriver bolaget att Glo kommer tillföras ytterligare 20 miljoner dollar om ungefär ett års tid, förutsatt att vissa milstolpar uppnås.

Rapidus har varit i kontakt med Glos vd Fariba Danesh, som avböjer att kommentera läget i bolaget med hänvisning till gällande sekretessavtal.

Erik Olausson

I augusti kunde Rapidus avslöja att nanoteknikavknoppningen Glo fått in 120 miljoner kronor från teknikjätten Google. Nu sväller Glos emission […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.