torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Grästrotsfinansiering ska mångdubbla skånskt entreprenörsbygge

Entreprenörerna bakom den Skånebaserade restaurang- och kafékedjan Redfellas planerar att expandera verksamheten från dagens 9 restauranger till 50. I höst inleds en gräsrotsfinansieringskampanj som ledningen hoppas ska ge 20 miljoner kronor.

Nyligen bestämde en av Redfellas konkurrenter, Malmöbaserade kafékedjan Barista, att sluta driva egna kaféer och försöka komma ur sitt ekonomiskt pressade läge genom att istället lägga ut all verksamhet på franchise.

Redfellas vd Patrik Westbergen tror också starkt på franchisetrenden. Redfellas har idag nio restauranger på franchisebasis som tillsammans omsätter drygt 45 miljoner konor per år. Moderbolaget har huvudkontor i Vellinge och omsättningen beräknas i år bli 4,5 miljoner kronor.

I november ska bolaget ta hjälp av gräsrotsfinansiering, crowdfunding, för att ta in upp till 20 miljoner kronor. Pengarna ska gå till expansion av antalet franchisetagare men bolaget planerar också att öppna ett antal restauranger ägda av moderbolaget. Planen är att investeringarna från ”gräsrötterna” också ska kunna gå att omsätta i mat och dryck.

– I dag äter cirka 50.000 kunder hos Redfellas per månad och om 10.000 nya delägare regelbundet skulle börja äta hos oss så skulle det genera en avsevärd omsättningsökning, säger Patrik Westbergen till Rapidus.

Några investerare i form av vänner och idrottspersonligheter har redan lovat att investera större summor, men Patrik Westbergen vill inte nämna vem eller hur mycket kapital som är säkrat.

Historiskt är resultatet blandat för expansiva skånska snabbmats- och cafékedjor. Medan exempelvis Salads and Smoothies tvingades till ett omtag efter konkurs och Barista i dag kämpar för sin överlevnad har Espresso House, grundat i Lund på 1990-talet, växt till en av dominanterna i Norden med över 250 caféer.

Anders Frick

Entreprenörerna bakom den Skånebaserade restaurang- och kafékedjan Redfellas planerar att expandera verksamheten från dagens 9 restauranger till 50. I höst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.