måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Färre nya Öresundsbolag på börsen i år…

Boozt, TerraNet och BoneSupport har alla gått till börsen under uppmärksammade listningsprocesser. Men totalt sett har noteringsintresset svalnat bland Öresundsregionens innovationsbolag jämfört med tidigare rekordår. Det visar Rapidus färska genomgång.

De senaste åren har Rapidus skrivit en rad artiklar om den tilltagande strömmen av skånska och danska innovationsbolag som valt att lista sig på de svenska handelsplatserna. Nu anas ett trendbrott. Hittills i år har 10 bolag från Öresundsregionen noterats. Vid samma tidpunkt 2016 var motsvarande siffra 16 bolag.

Senare under hösten ska SenzaGen och BibbInstruments noteras medan bland andra Acconeer och Malmöbaserade Mionix, med Carl Silbersky i spetsen, ännu inte spikat någon tidsplan. Totalt sett ser det ändå ut att bli betydligt färre som går till börsen i år, jämfört med 2016 då sammanlagt 21 företag från Öresundsregionen noterades.


*Hittills under 2017. Diagrammet visar nynoteringar av skånska och danska bolag på de svenska handelsplatserna.

Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö, vill inte prata om någon noteringsvåg som ebbat ut. Men en viss avkylning har han märkt.

– Investerarna är mer nervösa och mer noggranna med vilka de investerar i. Vi för nog lika många dialoger med bolag som vill till börsen men alla håller inte den klassen som krävs, säger han till Rapidus.

Även Fredrik Rahl, verksamhetschef på konkurrenten Sedermera Fondkommission, ser en avmattning av noteringstakten.

– För småbolag generellt i Sverige ser jag en normalisering, för att marknaden varit väldigt het en lång tid. Det har inte gjorts så många transaktioner under sommaren och jag tror vi får invänta den kommande månaden för att se hur det utvecklas, säger han till Rapidus.

Inte minst är det danska innovationsbolag som de senaste åren sökt sig till de svenska listorna. För att försöka förbättra möjligheterna att plocka in kapital via danska småsparare lanserade danska regeringen nyligen idén med ett aktiesparkonto, en motsvarighet till det svenska investeringssparkontot.

– Jag tror det hade varit väldigt positivt, Sverige har ju en längre och bredare tradition av aktiesparande. Tittar man på de små listorna i Danmark har det varit stiltje länge, men där har varit ett par positiva noteringar i år, säger Oscar Ahlgren.

Erik Olausson
Emily Binks

Boozt, TerraNet och BoneSupport har alla gått till börsen under uppmärksammade listningsprocesser. Men totalt sett har noteringsintresset svalnat bland Öresundsregionens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.