onsdag 17 april 2024

inloggad som

Färre nya Öresundsbolag på börsen i år…

Boozt, TerraNet och BoneSupport har alla gått till börsen under uppmärksammade listningsprocesser. Men totalt sett har noteringsintresset svalnat bland Öresundsregionens innovationsbolag jämfört med tidigare rekordår. Det visar Rapidus färska genomgång.

De senaste åren har Rapidus skrivit en rad artiklar om den tilltagande strömmen av skånska och danska innovationsbolag som valt att lista sig på de svenska handelsplatserna. Nu anas ett trendbrott. Hittills i år har 10 bolag från Öresundsregionen noterats. Vid samma tidpunkt 2016 var motsvarande siffra 16 bolag.

Senare under hösten ska SenzaGen och BibbInstruments noteras medan bland andra Acconeer och Malmöbaserade Mionix, med Carl Silbersky i spetsen, ännu inte spikat någon tidsplan. Totalt sett ser det ändå ut att bli betydligt färre som går till börsen i år, jämfört med 2016 då sammanlagt 21 företag från Öresundsregionen noterades.


*Hittills under 2017. Diagrammet visar nynoteringar av skånska och danska bolag på de svenska handelsplatserna.

Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö, vill inte prata om någon noteringsvåg som ebbat ut. Men en viss avkylning har han märkt.

– Investerarna är mer nervösa och mer noggranna med vilka de investerar i. Vi för nog lika många dialoger med bolag som vill till börsen men alla håller inte den klassen som krävs, säger han till Rapidus.

Även Fredrik Rahl, verksamhetschef på konkurrenten Sedermera Fondkommission, ser en avmattning av noteringstakten.

– För småbolag generellt i Sverige ser jag en normalisering, för att marknaden varit väldigt het en lång tid. Det har inte gjorts så många transaktioner under sommaren och jag tror vi får invänta den kommande månaden för att se hur det utvecklas, säger han till Rapidus.

Inte minst är det danska innovationsbolag som de senaste åren sökt sig till de svenska listorna. För att försöka förbättra möjligheterna att plocka in kapital via danska småsparare lanserade danska regeringen nyligen idén med ett aktiesparkonto, en motsvarighet till det svenska investeringssparkontot.

– Jag tror det hade varit väldigt positivt, Sverige har ju en längre och bredare tradition av aktiesparande. Tittar man på de små listorna i Danmark har det varit stiltje länge, men där har varit ett par positiva noteringar i år, säger Oscar Ahlgren.

Erik Olausson
Emily Binks

Boozt, TerraNet och BoneSupport har alla gått till börsen under uppmärksammade listningsprocesser. Men totalt sett har noteringsintresset svalnat bland Öresundsregionens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.