torsdag 21 november 2024

inloggad som

Ericsson bygger skånsk experimentverkstad

Ericsson i Lund drar igång en inkubator där bolagets anställda kan testa affärsidéer och ny teknik med externa partners. I september invigs Ericsson Garage på Mobilvägen och planen är att skapa nya affärsmöjligheter i samarbete med uppstartsföretag och akademi.

I uppstartsvärlden förknippas garage ofta med platser där smått galna idéer kan bli framgångssagor. I Ericsson Garage kan bolagets medarbetare under 3-6 månader driva projekt som är frikopplade från den ordinarie verksamheten.

Ericsson har redan nio andra garage i världen, bland annat i Göteborg, Kista och Silicon Valley. Planeringen för ett Ericsson Garage i Lund har pågått i över ett år och Ericssons forskningsdirektör Björn Ekelund samt platschefen Linda Persson har varit två av de drivande krafterna. Nästa vecka invigs inkubatorn, bland annat med vd Börje Ekholm på plats.

– Garaget är en inkubator där man kan jobba tillsammans och prova ny teknik och nya affärsidéer tillsammans med externa aktörer. Vi hoppas också att detta ska främja innovation internt på Ericsson, säger Linda Persson till Rapidus.

Enligt Björn Ekelund finns en ambition att etablera Ericsson Garage på i princip alla platser där bolaget är verksamt. Satsningen i Lund har ingen koppling till statliga RISE, som tog över verksamheten vid mobilforskningsinstitutet Mapci på Mobile Heights Center i Lund, men Linda Persson lyfter ändå särskilt fram studenter och forskare som potentiella samarbetspartner.

– I Göteborg satsar man mycket mot fordonsklustret, men vi har ingen särskild inriktning i Lund, även om vi initialt ser ett stort intresse kring IoT, Internet of Things, säger Linda Persson.

Sammanhållande för Ericsson Garage i Lund är Helena Flygare och Joakim Persson. I Lund finns plats för ett 20-tal personer i garaget och ett par projekt kan köras parallellt.

Ett annat krav är att alla projekt ska ha minst en extern partner, för att verifiera att projektet kan fungera kommersiellt.

– Det är i sig ett viktigt arbete, även om det vi håller på med kanske ser ut lite som en lekstuga. Samtidigt betyder det ju inte att alla projekt kommer att resultera i säljbara resultat, säger innovationsprogramledare Johan Sjöberg.

Anders Frick

Ericsson i Lund drar igång en inkubator där bolagets anställda kan testa affärsidéer och ny teknik med externa partners. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.