lördag 20 april 2024

inloggad som

Ericsson bygger skånsk experimentverkstad

Ericsson i Lund drar igång en inkubator där bolagets anställda kan testa affärsidéer och ny teknik med externa partners. I september invigs Ericsson Garage på Mobilvägen och planen är att skapa nya affärsmöjligheter i samarbete med uppstartsföretag och akademi.

I uppstartsvärlden förknippas garage ofta med platser där smått galna idéer kan bli framgångssagor. I Ericsson Garage kan bolagets medarbetare under 3-6 månader driva projekt som är frikopplade från den ordinarie verksamheten.

Ericsson har redan nio andra garage i världen, bland annat i Göteborg, Kista och Silicon Valley. Planeringen för ett Ericsson Garage i Lund har pågått i över ett år och Ericssons forskningsdirektör Björn Ekelund samt platschefen Linda Persson har varit två av de drivande krafterna. Nästa vecka invigs inkubatorn, bland annat med vd Börje Ekholm på plats.

– Garaget är en inkubator där man kan jobba tillsammans och prova ny teknik och nya affärsidéer tillsammans med externa aktörer. Vi hoppas också att detta ska främja innovation internt på Ericsson, säger Linda Persson till Rapidus.

Enligt Björn Ekelund finns en ambition att etablera Ericsson Garage på i princip alla platser där bolaget är verksamt. Satsningen i Lund har ingen koppling till statliga RISE, som tog över verksamheten vid mobilforskningsinstitutet Mapci på Mobile Heights Center i Lund, men Linda Persson lyfter ändå särskilt fram studenter och forskare som potentiella samarbetspartner.

– I Göteborg satsar man mycket mot fordonsklustret, men vi har ingen särskild inriktning i Lund, även om vi initialt ser ett stort intresse kring IoT, Internet of Things, säger Linda Persson.

Sammanhållande för Ericsson Garage i Lund är Helena Flygare och Joakim Persson. I Lund finns plats för ett 20-tal personer i garaget och ett par projekt kan köras parallellt.

Ett annat krav är att alla projekt ska ha minst en extern partner, för att verifiera att projektet kan fungera kommersiellt.

– Det är i sig ett viktigt arbete, även om det vi håller på med kanske ser ut lite som en lekstuga. Samtidigt betyder det ju inte att alla projekt kommer att resultera i säljbara resultat, säger innovationsprogramledare Johan Sjöberg.

Anders Frick

Ericsson i Lund drar igång en inkubator där bolagets anställda kan testa affärsidéer och ny teknik med externa partners. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.