lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Euro Diagnostica drar in försäljningskontor

Malmöbaserade Euro Diagnostica håller på att stänga samtliga försäljningskontor utanför Sverige. Åtgärden är en del i ett sparprogram som i kombination med en breddning av verksamheten ska ge positivt nettoresultat efter flera förlustår.

Försäljningskontoren i USA och Storbritannien har redan bommats igen, och kontoren i Nederländerna och Tyskland ska stängas. Bolagets hela globala försäljning kommer istället utgå från Arlöv, strax norr om Malmö, där övriga verksamheten finns förutom ett utvecklingsbolag beläget i Paris.

– Vi är ett för litet bolag för att ha försäljningskontor placerade runt om i världen. Nu fokuserar vi på att effektivisera verksamheten och bredda kundbasen. Vi går nu från att vara ett rent diagnostikbolag riktat mot sjukhuslaboratorier till att även rikta oss mot farma- och kontraktsforskningsbolag, säger ekonomidirektör Lars Wadell till Rapidus.

Euro Diagnostica har historiskt främst jobbat med diagnosmetoder för autoimmuna sjukdomar men är i dag leverantör av produkter, tjänster och licenser till teknologier anpassade till hela värdekedjan, från läkemedelsutveckling till patientmonitorering. Det är bland annat produkterna från danska BioMonitor, förvärvat 2014, som förväntas bidra till den ökade omsättningen som ska ge positivt nettoresultat om inte alltför lång tid, enligt Lars Wadell.

Intäkterna har ökat fler år i rad, men med negativa resultatsiffror. 2016 var koncernens intäkter 170 miljoner och resultat efter finansiella poster -27 miljoner.

Euro Diagnostica har 120 anställda, varav cirka 100 på Malmökontoret inklusive dotterbolaget Wieslab. Ron Long, med lång erfarenhet inom läkemedelsindustrin, tillträdde som ny vd i början av 2017.

Euro Dignostica bildades 1998 och är en del av Ferring-ägaren Fredrik Paulsen Jr:s skånska företagsgrupp. BioMonitors tidigare ägare Sunstone Capital blev genom affären 2014 minoritetsägare i Euro Diagnostica.

Elisabet Ottosson

Malmöbaserade Euro Diagnostica håller på att stänga samtliga försäljningskontor utanför Sverige. Åtgärden är en del i ett sparprogram som i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.