lördag 4 maj 2024

inloggad som

Euro Diagnostica drar in försäljningskontor

Malmöbaserade Euro Diagnostica håller på att stänga samtliga försäljningskontor utanför Sverige. Åtgärden är en del i ett sparprogram som i kombination med en breddning av verksamheten ska ge positivt nettoresultat efter flera förlustår.

Försäljningskontoren i USA och Storbritannien har redan bommats igen, och kontoren i Nederländerna och Tyskland ska stängas. Bolagets hela globala försäljning kommer istället utgå från Arlöv, strax norr om Malmö, där övriga verksamheten finns förutom ett utvecklingsbolag beläget i Paris.

– Vi är ett för litet bolag för att ha försäljningskontor placerade runt om i världen. Nu fokuserar vi på att effektivisera verksamheten och bredda kundbasen. Vi går nu från att vara ett rent diagnostikbolag riktat mot sjukhuslaboratorier till att även rikta oss mot farma- och kontraktsforskningsbolag, säger ekonomidirektör Lars Wadell till Rapidus.

Euro Diagnostica har historiskt främst jobbat med diagnosmetoder för autoimmuna sjukdomar men är i dag leverantör av produkter, tjänster och licenser till teknologier anpassade till hela värdekedjan, från läkemedelsutveckling till patientmonitorering. Det är bland annat produkterna från danska BioMonitor, förvärvat 2014, som förväntas bidra till den ökade omsättningen som ska ge positivt nettoresultat om inte alltför lång tid, enligt Lars Wadell.

Intäkterna har ökat fler år i rad, men med negativa resultatsiffror. 2016 var koncernens intäkter 170 miljoner och resultat efter finansiella poster -27 miljoner.

Euro Diagnostica har 120 anställda, varav cirka 100 på Malmökontoret inklusive dotterbolaget Wieslab. Ron Long, med lång erfarenhet inom läkemedelsindustrin, tillträdde som ny vd i början av 2017.

Euro Dignostica bildades 1998 och är en del av Ferring-ägaren Fredrik Paulsen Jr:s skånska företagsgrupp. BioMonitors tidigare ägare Sunstone Capital blev genom affären 2014 minoritetsägare i Euro Diagnostica.

Elisabet Ottosson

Malmöbaserade Euro Diagnostica håller på att stänga samtliga försäljningskontor utanför Sverige. Åtgärden är en del i ett sparprogram som i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.