fredag 28 juni 2024

inloggad som

SenseNode går på kapitaljakt efter order från storföretag

SenseNode, som utvecklar system för optimering av energiförbrukning i tillverkningsindustrin, har sedan årsskiftet tagit hem flera order från storföretag, exempelvis Bulten. Nu planerar Ideonbolaget att ta in riskkapital som ska användas till en europeisk marknadssatsning under 2017 och 2018, uppger vd Mikael Lennström för Rapidus.

SenseNode utvecklar system som med trådlösa sensorer mäter olika sorters energi- och miljöparametrar, som användningen av el, gas och kyla. Systemen hanterar stora datamängder som visar energimönster och storförbrukare i realtid. De kan ha 100-tals sensorer och många regulatorer. Tekniken installeras i fabriker inom tillverkningsindustrin där för hög energiförbrukning kan sudda ut en stor del av vinsten.

2014 fick SenseNode sin första kund, Helsingborgs stad. I år har de lyckats ta ett större kliv in på marknaden och skrivit kontrakt med bland andra Bulten, Trelleborg Industri, Baxter, Setra, Thule och Scania – uppdrag som det tolv personer starka bolaget lyckats få i konkurrens med jättar som Siemens, ABB och Schneider. Närmaste konkurrenter är tyska bolag, men de är bara i förstudiefasen, enligt Mikael Lennström.

– Vi står inför en vidare expansion i Europa, och har därför beslutat att gå vidare med en bredare nyemission i samarbete med befintliga ägare, säger han utan att vilje ge fler detaljer.

SenseNode bildades 2013 och omsatte 2,6 miljoner kronor förra året. Hittills har SenseNode tagit in runt 2,5 miljoner kronor i riskkapital, varav 1,5 miljoner kronor från Sustainable Energy Angels tidigare i år. Övriga ägare är Mikael Lennström, anställda, Almi Invest, Mats Svensson som är före detta delägare i Fingerprint Cards.

Elisabet Ottosson

SenseNode, som utvecklar system för optimering av energiförbrukning i tillverkningsindustrin, har sedan årsskiftet tagit hem flera order från storföretag, exempelvis Bulten. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.