torsdag 25 april 2024

inloggad som

SenseNode går på kapitaljakt efter order från storföretag

SenseNode, som utvecklar system för optimering av energiförbrukning i tillverkningsindustrin, har sedan årsskiftet tagit hem flera order från storföretag, exempelvis Bulten. Nu planerar Ideonbolaget att ta in riskkapital som ska användas till en europeisk marknadssatsning under 2017 och 2018, uppger vd Mikael Lennström för Rapidus.

SenseNode utvecklar system som med trådlösa sensorer mäter olika sorters energi- och miljöparametrar, som användningen av el, gas och kyla. Systemen hanterar stora datamängder som visar energimönster och storförbrukare i realtid. De kan ha 100-tals sensorer och många regulatorer. Tekniken installeras i fabriker inom tillverkningsindustrin där för hög energiförbrukning kan sudda ut en stor del av vinsten.

2014 fick SenseNode sin första kund, Helsingborgs stad. I år har de lyckats ta ett större kliv in på marknaden och skrivit kontrakt med bland andra Bulten, Trelleborg Industri, Baxter, Setra, Thule och Scania – uppdrag som det tolv personer starka bolaget lyckats få i konkurrens med jättar som Siemens, ABB och Schneider. Närmaste konkurrenter är tyska bolag, men de är bara i förstudiefasen, enligt Mikael Lennström.

– Vi står inför en vidare expansion i Europa, och har därför beslutat att gå vidare med en bredare nyemission i samarbete med befintliga ägare, säger han utan att vilje ge fler detaljer.

SenseNode bildades 2013 och omsatte 2,6 miljoner kronor förra året. Hittills har SenseNode tagit in runt 2,5 miljoner kronor i riskkapital, varav 1,5 miljoner kronor från Sustainable Energy Angels tidigare i år. Övriga ägare är Mikael Lennström, anställda, Almi Invest, Mats Svensson som är före detta delägare i Fingerprint Cards.

Elisabet Ottosson

SenseNode, som utvecklar system för optimering av energiförbrukning i tillverkningsindustrin, har sedan årsskiftet tagit hem flera order från storföretag, exempelvis Bulten. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.