onsdag 21 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

100-miljonerssatsningen LU Bio läggs ned

Sedan starten 2007 har runt 100 miljoner kronor investerats i Lunds universitets riskkapitalbolag LU Bioscience. När verksamheten nu avvecklas är tillgångarna värda en tredjedel så mycket.

– Lunds universitet har inte den slags kompetens och det slags kapital som krävs för att syssla med detta, säger styrelseordförande Lars H Bruzelius.

Av de nio forskningsavknoppningar som LU Bioscience varit med och bildat har sex avvecklats och patenten i de flesta fall återförts till uppfinnarna. Dermagen, där LU Bioscience ägde 2,8 procent, har sålts och de två återstående innehaven – Follicum och Cantargia – noterats. Till dagens kurs är aktierna i Follicum och Cantargia värda knappt 34 miljoner kronor sammanlagt.

Lars H Bruzelius, som kom in i bilden 2012 då LU Bioscience var nära att gå omkull på grund av kapitalbrist och interna stridigheter, är nöjd med att ändå ha tagit Follicum och Cantargia till kliniska studier. Men erfarenheten visar att Lunds universitet inte ska verka som riskkapitalaktör, menar han.

– Det är en bra idé att etablera ett riskkapitalbolag i en universitetsstad och ha nära samarbete med lärosätet. Men ett universitet kan inte ställa upp som ägare på det sättet som krävs. Till skillnad mot i utlandet äger inte universitetet rättigheterna till forskningsresultaten, det gör forskarna, säger Lars H Bruzelius till Rapidus.

Då likvidationen avslutas i december är planen att aktierna i Cantargia och Follicum ska delas ut till LU Biosciences ägare. Bland dem finns en rad skånska näringslivsprofiler som gick in i bolaget 2012, däribland Peter Jungbeck, Pia Althin och  LMK Ventures vd Peter Ragnarsson. LU Holding och Stiftelsen Akademihemman, som kontrolleras av Lunds universitet, äger fortfarande 20 procent

Follicums verksamhet kretsar kring en peptid-baserad läkemedelskandidat som påverkar hårväxten och även har visat sig ha effekt på frisättningen av insulin. Cantargia utvecklar en läkemedelskandidat mot vissa cancerformer främst i lungan och bukspottskörteln. Tillsammans har de fått in en bra bit över 200 miljoner kronor de senaste åren via Aktietorget och First North. Men Lars H Bruzelius är inte odelat positiv till att vara noterad.

– Hade det varit möjligt hade jag gärna undvikit att ta sådana här bolag till börsen. Att utveckla läkemedel kostar mycket pengar och man måste ägna mycket tid åt aktiemarknaden. Jag hade hellre stått utanför börsen med en uthållig, kapitalstark ägare, som Camurus haft i familjen Sandberg och Gambro haft i familjen Crafoord. Men sådana finns det inte många av, säger han.

Erik Olausson

Sedan starten 2007 har runt 100 miljoner kronor investerats i Lunds universitets riskkapitalbolag LU Bioscience. När verksamheten nu avvecklas är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • Några tröstande ord till spelbolagen

    Investerarna har inte försvunnit – de investerar bara mindre. Det var ett av budskapen till spelutvecklarna från investerarpanelen vid Nordic Games i Malmö.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.


  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.