tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt Lundabolag matchar skånsk teknik med globala hållbarhetsprojekt

Med avstamp i FN:s globala hållbarhetsmål ska nystartade Lundabolaget NovoSpection hjälpa företag hitta affärer i utvecklingsländer. Bland kunderna finns Watersprint, Bioextrax och Sida.

NovoSpection har utvecklat en mjukvara med en algoritm där sökord för ett problem, en produkt eller en teknisk lösning –  somvattennedsmutsning, ”LED eller ”energieffektivitet” – matchas med ett specifikt behov som finns på nationell eller lokal nivå.

Mjukvaran matas med data från FN:s databas UN-Stat. Information från denna har varit tillgänglig tidigare, men i och med att FN:s 17 globala hållbarhetsmål och de 169 delmålen kommit på pränt kan informationen användas på ett nytt sätt, menar NovoSpections vd Niklas Schmidt.

– Nu när målsättningarna är så tydliga och specificerade finns det inte längre utrymme för tolkningar av behovet, säger Niklas Schmidt som ser NovoSpection som en brygga mellan biståndsvärlden och näringslivet.

Bolagets klienter är främst teknikföretag från Skåneregionen. Exempelvis hjälper de vattenreningsföretaget Watersprint från Lund att komma in på den lokala bolivianska marknaden. De har även inlett ett samarbete med amerikansk miljardkoncernen Baxter. Andra kunder är bioteknikbolaget Bioextrax från Lund, Sida och Lunds universitet.

Niklas Schmidt är utbildad civilekonom och har jobbat utomlands de senaste tolv åren. Närmast kommer han från en tjänst inom Sida och dessförinnan var han verksam inom FN på United Nations Development Group. NovoSpections andra grundare Edvard Hall har en bakgrund som jurist och strategirådgivare på utvecklingsmarknader.

Magnus Erlandsson

Med avstamp i FN:s globala hållbarhetsmål ska nystartade Lundabolaget NovoSpection hjälpa företag hitta affärer i utvecklingsländer. Bland kunderna finns Watersprint, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.