fredag 26 juli 2024

inloggad som

Orosmolnen hopas för innovationsbolag med noteringsplaner

Kort sagt: Det kan handla om en tillfällig dipp, men mycket tyder på att småspararna börjar bli mätta på investeringar i riskfyllda uppstartsprojekt. Därmed ökar sannolikheten för att kranen stryps till det som blivit den absolut viktigaste finansieringskällan för Öresundsregionens innovationsbolag.

Av Erik Olausson, chefredaktör

När Rapidus de senaste åren intervjuat allt från fondkommissionärer och riskkapitalrävar till entreprenörer och näringslivssamordnare om rusningen till börslistorna är det två saker de flesta varit överens om. Den nuvarande feststämningen varar inte för evigt. Och ingen vet när festen tar slut.

År efter år har istället fler och fler av Öresundsregionen innovationsbolag hämtat större och större summor via Stockholmsbörsen, First North och Aktietorget. 2016 handlade det sammanlagt om närmare tre miljarder kronor som pumpats in i bolag som Alligator Bioscience, Probi och Crunchfish för att finansiera allt från utveckling och kliniska försök till marknadsföring och utlandsetableringar.

Det är nästan dubbelt så mycket som Skånes privatägda teknik- och life sciencebolag hämtade in under samma period.

Det verkar helt enkelt inte ha funnits någon botten på småspararnas fickor och investerare har i många fall slantat upp för bolag som inte har mycket mer än ett patent och stora drömmar att visa upp. Därför borde det väcka till eftertanke att teckningsgraden i publika emissioner nu sjunker för de Öresundsbolag där det finns en tidigare kapitalresning att jämföra med, vilket Rapidus rapporterade om i måndags. Det visar att fickorna trots allt inte är hur djupa som helst.

Det vi ser är första tecknet på att tillgången på aktier i förhoppningsbolag kan vara på väg att komma ikapp efterfrågan. Fortsätter trenden är det bara en tidsfråga innan pendeln slår över och merparten av bolagen får svårt att fylla sina emissioner utan kostsamma garantier.

Där är vi inte än och det är för tidigt att säga om detta främst handlar om en tillfällig dipp. Men det finns ytterligare oroväckande järtecken. Tidigare har nynoterade bolag i regel stigit brant de första handelsdagarna, men under våren har mottagandet varit påfallande kyligt för de skånska innovationsbolag som gått till börsen. Alla utom ett har rasat i värde sedan introduktionen.

AcuCort, Prolight Diagnostics och Freedesk handlas i dag alla till runt halva aktiekursen jämfört med listningsemissionen. Även danska Initatior Pharma och hajpade Stockholmsbolaget Bambuser, med rötterna i Malmö, har sjunkit rejält sedan noteringen trots att Bambuser fått bidrag av Google och backas upp av världsartisten Avicii.

Det är en sådan utveckling som kan få investerarna att dra öronen åt sig, vilket är extra problematiskt när antalet noterade innovationsbolag redan är rekordhögt och kön till handelsplatserna växer sig lång. Zaplox, Boozt, TerraNet, BoneSupport, Acconeer, SenzaGen, Norinvent, BibbInstruments, Cimco Marine och Learning to sleep. Alla har de mer eller mindre konkreta planer på att notera sig framöver.

En minskad riskaptit drabbar inte bara dessa utan alla de över 100 teknik- och lifesciencebolag i Öresundsregionen som redan är noterade och som i de flesta fall måste lita till en intresserad allmänhet för att fylla kassan med nödvändigt utvecklings- och expansionskapital.

Det ger i sin tur återverkningar i andra delar av ekosystemet, där de många noteringarna på senare år gett ökad syresättning. LU Holding och Almi Invest Syd har kunnat räkna hem tiotals miljoner kronor i vinst genom att sälja av andelar i bolag som listat sig. Sedermera och Västra Hamnen Fondkommission har på två år dubbla sina intäkter. Och Lundabaserade Swedish Growth Fund, som investerar just i bolag på väg att notera sig, hade knappast ens kommit till stånd i ett bistrare börsklimat.

Även om det än så länge bara är indikationer på marginalen finns det alltså god anledning att hålla koll på hur det går med Öresundsbolagens listningar och emissioner den närmaste tiden. Festen är inte över än, men den första grannen har precis knackat på dörren och bett oss sänka volymen.

Kort sagt: Det kan handla om en tillfällig dipp, men mycket tyder på att småspararna börjar bli mätta på investeringar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!