måndag 15 april 2024

inloggad som

Orosmolnen hopas för innovationsbolag med noteringsplaner

Kort sagt: Det kan handla om en tillfällig dipp, men mycket tyder på att småspararna börjar bli mätta på investeringar i riskfyllda uppstartsprojekt. Därmed ökar sannolikheten för att kranen stryps till det som blivit den absolut viktigaste finansieringskällan för Öresundsregionens innovationsbolag.

Av Erik Olausson, chefredaktör

När Rapidus de senaste åren intervjuat allt från fondkommissionärer och riskkapitalrävar till entreprenörer och näringslivssamordnare om rusningen till börslistorna är det två saker de flesta varit överens om. Den nuvarande feststämningen varar inte för evigt. Och ingen vet när festen tar slut.

År efter år har istället fler och fler av Öresundsregionen innovationsbolag hämtat större och större summor via Stockholmsbörsen, First North och Aktietorget. 2016 handlade det sammanlagt om närmare tre miljarder kronor som pumpats in i bolag som Alligator Bioscience, Probi och Crunchfish för att finansiera allt från utveckling och kliniska försök till marknadsföring och utlandsetableringar.

Det är nästan dubbelt så mycket som Skånes privatägda teknik- och life sciencebolag hämtade in under samma period.

Det verkar helt enkelt inte ha funnits någon botten på småspararnas fickor och investerare har i många fall slantat upp för bolag som inte har mycket mer än ett patent och stora drömmar att visa upp. Därför borde det väcka till eftertanke att teckningsgraden i publika emissioner nu sjunker för de Öresundsbolag där det finns en tidigare kapitalresning att jämföra med, vilket Rapidus rapporterade om i måndags. Det visar att fickorna trots allt inte är hur djupa som helst.

Det vi ser är första tecknet på att tillgången på aktier i förhoppningsbolag kan vara på väg att komma ikapp efterfrågan. Fortsätter trenden är det bara en tidsfråga innan pendeln slår över och merparten av bolagen får svårt att fylla sina emissioner utan kostsamma garantier.

Där är vi inte än och det är för tidigt att säga om detta främst handlar om en tillfällig dipp. Men det finns ytterligare oroväckande järtecken. Tidigare har nynoterade bolag i regel stigit brant de första handelsdagarna, men under våren har mottagandet varit påfallande kyligt för de skånska innovationsbolag som gått till börsen. Alla utom ett har rasat i värde sedan introduktionen.

AcuCort, Prolight Diagnostics och Freedesk handlas i dag alla till runt halva aktiekursen jämfört med listningsemissionen. Även danska Initatior Pharma och hajpade Stockholmsbolaget Bambuser, med rötterna i Malmö, har sjunkit rejält sedan noteringen trots att Bambuser fått bidrag av Google och backas upp av världsartisten Avicii.

Det är en sådan utveckling som kan få investerarna att dra öronen åt sig, vilket är extra problematiskt när antalet noterade innovationsbolag redan är rekordhögt och kön till handelsplatserna växer sig lång. Zaplox, Boozt, TerraNet, BoneSupport, Acconeer, SenzaGen, Norinvent, BibbInstruments, Cimco Marine och Learning to sleep. Alla har de mer eller mindre konkreta planer på att notera sig framöver.

En minskad riskaptit drabbar inte bara dessa utan alla de över 100 teknik- och lifesciencebolag i Öresundsregionen som redan är noterade och som i de flesta fall måste lita till en intresserad allmänhet för att fylla kassan med nödvändigt utvecklings- och expansionskapital.

Det ger i sin tur återverkningar i andra delar av ekosystemet, där de många noteringarna på senare år gett ökad syresättning. LU Holding och Almi Invest Syd har kunnat räkna hem tiotals miljoner kronor i vinst genom att sälja av andelar i bolag som listat sig. Sedermera och Västra Hamnen Fondkommission har på två år dubbla sina intäkter. Och Lundabaserade Swedish Growth Fund, som investerar just i bolag på väg att notera sig, hade knappast ens kommit till stånd i ett bistrare börsklimat.

Även om det än så länge bara är indikationer på marginalen finns det alltså god anledning att hålla koll på hur det går med Öresundsbolagens listningar och emissioner den närmaste tiden. Festen är inte över än, men den första grannen har precis knackat på dörren och bett oss sänka volymen.

Kort sagt: Det kan handla om en tillfällig dipp, men mycket tyder på att småspararna börjar bli mätta på investeringar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.