tisdag 26 november 2024

inloggad som

Danskt IT-bolag tar rygg på hjälporganisation – går in i Afrika

Köpenhamnsbaserade IT-bolaget Bluetown har för första gången gått samman med en dansk hjälporganisation, Børnefonden, för att sprida sitt system med internet-infrastruktur till Afrika. Finansieringen kommer från myndigheter, privata företag och fonder samt internationella donatorer.

Bluetowns system består av 6-24 meter höga master utrustade med parabolantenner. Masterna står i förbindelse med varandra, och vissa är uppkopplade till nätet via optisk fiber eller satellitlänk. Systemet drivs av solceller och uppladdningsbara batterier vilket ger möjlighet att förse även avlägsna byar med internet, något Børnefonden efterfrågar.

Hjälporganisationen har nu skrivit avtal om ett samarbete för att ge internetuppkoppling i Burkina Faso. På sikt hägrar även andra afrikanska länder, i första hand Benin. Bluetown står för tekniken medan Børnefonden har kontakterna med lokalsamhällena och skolsystemet.

– Detta är ett exempel på hur ett teknikbolag och en ideell organisation kan gå hand i hand för att sårbara samhällen snabbare kan bli blomstrande med teknologins hjälp, säger Børnedfondens ordförande Stine Bosse till Rapidus.

Bluetown har kontor i Parken i Köpenhamn och har sedan 2012 investerat 31 miljoner danska kronor i utveckling av wifi-nätverk i utvecklingsländer. Bland bolagets storägare finns affärsängeln Lars Kolind.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Köpenhamnsbaserade IT-bolaget Bluetown har för första gången gått samman med en dansk hjälporganisation, Børnefonden, för att sprida sitt system med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.