måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Asiatiskt bilföretag testar Acconeers radarchip

Lundabolaget Acconeers radarchip testas just nu av ett asiatiskt bilföretag för olika funktioner inne i bilkupéer. Parallellt pågår ett kundprojekt där tekniken används för att detektera lediga parkeringsplatser.

Acconeers radarchip är fem gånger fem millimeter stort och har en effekt på mindre än en milliwatt. Tack vare detta kan chippet sättas in i kompakta, batteridrivna prylar. Bolaget har ännu inte någon försäljning men just nu tre större pågående kundprojekt med asiatiska företag där chippen testas. Bland annat handlar det om ett bilföretag som vill se om tekniken kan ge säkrare besked på om en passagerare sitter utan bilbälte än vad dagens trycksensorer klarar.

– Bilapplikationerna kommer att ta lång tid att testa. Vi har två andra kundprojekt: i en sensor för att detektera lediga parkeringsplatser på ställen där det inte finns elektricitet, samt i en robotdammsugare. Testerna med parkeringssensorer bör bli klara under året, säger vd Lars Lindell till Rapidus.

Närmaste konkurrenten är tyska Infineon, vars chip är integrerade i Googles Soli-produkter för geststyrning, men de chippen är tre gånger större och drar tio gånger mer ström än Acconeers, uppger Lars Lindell.

Acconeer har siktet inställt på en notering på First North och ett beslut bör komma senast under sommaren om noteringen ska hinna ske i år, enligt Lars Lindell.

– Vi kommer då ta in mer pengar än vi gjorde i förra rundan, säger han med hänvisning till förra sommarens nyemission på 60 miljoner kronor.

Bland ägarna finns förre Hilding Anders-vd:n Bengt Adolfssons bolag BGA Invest samt en koreansk aktör inom mobilindustrin. Även Winplantan, Almi, LU Holding samt grundarna Mikael Egard, Mats Ärlelid, Mårten Öbrink och Lars-Erik Wernersson finns i ägarlistan. Nyligen har Magnus Wide ersatt Tord Wingren i styrelsen, båda ägarrepresentanter för Winplantan.

Acconeer knoppades av 2012 från LTH-professorn Lars-Erik Wernerssons forskargrupp, och sysselsätter ett 20-tal personer.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Acconeers radarchip testas just nu av ett asiatiskt bilföretag för olika funktioner inne i bilkupéer. Parallellt pågår ett kundprojekt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.