fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Regionen trappar ned framtida klusterstöd

Region Skånes basfinansiering av klusterorganisationer är spikad fram till 2021, efter ett beslut i Regionala utvecklingsnämnden. Men bidragen är villkorade och kan dras in efter halva tiden.

Media Evolution, Mobile Heights, Packbridge och Medicon Valley Allience är tre av de totalt tio klusterorganisationer som Region Skåne är med och finansierar.

På regionens uppdrag har ett fristående analysföretag intervjuat företag om vilken nytta klustren gör. Betygen är överlag höga. Medlemskap i en organisation uppges ge ökad branschkännedom och nya nätverk – även om resultaten verkar vara ”högst begränsade” när det gäller parametrar som ökad konkurrenskraft och antal anställda.

Regionala utvecklingsnämnden har ändå hög tilltro till klustren som innovationsfrämjare. I slutet av förra veckan klubbade därför nämnden deras basfinansiering fram till 2021.

Förutsatt att beslutet fastställs av Regionfullmäktige så får de flesta av klustren de närmaste två åren två miljoner vardera – pengar som öronmärks för basorganisation och medlemsservice. Därefter trappas summan ner till en miljon om året 2021.

Samtidigt stegras budgeten för samverkansprojekt som klustren kan ansöka om. Dessa pengar får inte användas för baskostnader – sådana ska över tid täckas av medlemsavgifter.

– Och det tror vi att det finns goda förutsättningar för, säger nämndens ordförande Mätta Ivarsson (MP) till Rapidus.

Hur klustren ska jobba framöver beskrivs i ett färskt klusterprogram som regionen och organisationerna har tagit fram tillsammans.

– Målet är att företagsklustren ska gå i riktningen mot att bli öppna innovationsarenor, säger Mätta Ivarsson.

I programmet spikas ett antal mål som ska vara uppfyllda till 2021. Det handlar bland annat om ökat medlemsantal och ökad samverkan – både klustren sinsemellan, och med organisationer ute i Europa. Om resultaten inte är tillfredsställande i halvtid, så dras finansieringen dras in.

Blir kraven strängare än de har varit?

– Nej, men rimligare. När vi beslutar om en så här långsiktig finansiering är det viktigt att vi följer upp att pengarna går till det vi vill, säger Mätta Ivarsson.

De klusterorganisationer som Rapidus har pratat med är positiva.

– Strategin ligger helt i linje med hur vi redan jobbar, säger Magnus Thure Nilsson, vd på Media Evolution, som med sina 400 företag är det största klustret.

Sustainable Business Hub i Malmö samlar omkring 100 medlemmar i miljöbranschen.

– För oss är det viktigaste att veta hur finansieringen ser ut framåt, så att vi kan jobba långsiktigt, säger vd Per Simonsson.

Elin Andersson Rosenstock

Region Skånes basfinansiering av klusterorganisationer är spikad fram till 2021, efter ett beslut i Regionala utvecklingsnämnden. Men bidragen är villkorade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.