fredag 3 maj 2024

inloggad som

Regionen trappar ned framtida klusterstöd

Region Skånes basfinansiering av klusterorganisationer är spikad fram till 2021, efter ett beslut i Regionala utvecklingsnämnden. Men bidragen är villkorade och kan dras in efter halva tiden.

Media Evolution, Mobile Heights, Packbridge och Medicon Valley Allience är tre av de totalt tio klusterorganisationer som Region Skåne är med och finansierar.

På regionens uppdrag har ett fristående analysföretag intervjuat företag om vilken nytta klustren gör. Betygen är överlag höga. Medlemskap i en organisation uppges ge ökad branschkännedom och nya nätverk – även om resultaten verkar vara ”högst begränsade” när det gäller parametrar som ökad konkurrenskraft och antal anställda.

Regionala utvecklingsnämnden har ändå hög tilltro till klustren som innovationsfrämjare. I slutet av förra veckan klubbade därför nämnden deras basfinansiering fram till 2021.

Förutsatt att beslutet fastställs av Regionfullmäktige så får de flesta av klustren de närmaste två åren två miljoner vardera – pengar som öronmärks för basorganisation och medlemsservice. Därefter trappas summan ner till en miljon om året 2021.

Samtidigt stegras budgeten för samverkansprojekt som klustren kan ansöka om. Dessa pengar får inte användas för baskostnader – sådana ska över tid täckas av medlemsavgifter.

– Och det tror vi att det finns goda förutsättningar för, säger nämndens ordförande Mätta Ivarsson (MP) till Rapidus.

Hur klustren ska jobba framöver beskrivs i ett färskt klusterprogram som regionen och organisationerna har tagit fram tillsammans.

– Målet är att företagsklustren ska gå i riktningen mot att bli öppna innovationsarenor, säger Mätta Ivarsson.

I programmet spikas ett antal mål som ska vara uppfyllda till 2021. Det handlar bland annat om ökat medlemsantal och ökad samverkan – både klustren sinsemellan, och med organisationer ute i Europa. Om resultaten inte är tillfredsställande i halvtid, så dras finansieringen dras in.

Blir kraven strängare än de har varit?

– Nej, men rimligare. När vi beslutar om en så här långsiktig finansiering är det viktigt att vi följer upp att pengarna går till det vi vill, säger Mätta Ivarsson.

De klusterorganisationer som Rapidus har pratat med är positiva.

– Strategin ligger helt i linje med hur vi redan jobbar, säger Magnus Thure Nilsson, vd på Media Evolution, som med sina 400 företag är det största klustret.

Sustainable Business Hub i Malmö samlar omkring 100 medlemmar i miljöbranschen.

– För oss är det viktigaste att veta hur finansieringen ser ut framåt, så att vi kan jobba långsiktigt, säger vd Per Simonsson.

Elin Andersson Rosenstock

Region Skånes basfinansiering av klusterorganisationer är spikad fram till 2021, efter ett beslut i Regionala utvecklingsnämnden. Men bidragen är villkorade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.