fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Färskt Lundaföretag ska skräddarsy cancerbehandlingen

Nystartade OncoSignature har utvecklat en egen metod för att identifiera vilka cancerpatienter som är mottagliga för en viss typ av behandling. Metoden används för att anpassa behandlingar på individnivå och förbättra träffsäkerheten i kliniska prövningar.

Genom att ta fram ett antal karaktäristiska så kallade biomarkörer ska OncoSignature kunna identifiera vilka tumörer som påverkas av olika läkemedel. På så vis ska man kunna sålla ut de patienter som kan tillgodogöra sig en viss typ av behandling redan vid de kliniska prövningarna.

– Vi tar alltså ut en signatur som visar vem som har större sannolikhet att dra nytta av behandlingen, säger vd Kristina Masson.

Idén bakom OncoSignature utvecklades av Kristina Masson under hennes tid som forskare vid Broad institute och på bioteknikföretaget Merrimack i Boston, USA, samt av Peter Blume-Jensen, för närvarande forskningschef för XTuit Pharmaceuticals i Boston. Kristina Masson grundade OncoSignature i slutet på förra året och flyttade i början på mars i år in till inkubatorn Smile i Lund. Redan vid etableringen hade bolaget en kund, ett bioteknikföretag i USA som har ett läkemedel i klinisk fas II och fas III.

OncoSignature har två anställda och anlitar ett antal specialiserade konsulter. Bolaget ägs av Kristina Masson och en affärsängel, men Masson hoppas på att bolaget inom ett år ska kunna ta in kapital för att gå in i en expansionsfas, bland annat genom att anlägga ett eget kliniskt laboratorium.

Emiliano Strauss

Nystartade OncoSignature har utvecklat en egen metod för att identifiera vilka cancerpatienter som är mottagliga för en viss typ av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.