Spectronic Medical har slutfört en stor klinisk studie med fyra svenska universitetssjukhus, där bolagets mjukvara utvärderats vid behandling av 170 patienter med prostatacancer. Bolaget har nyligen fått sina första kunder.
Spectronic Medical arbetar med artificiell intelligens inom bildanalys. Deras molnbaserade mjukvara kan kopplas ihop med sjukhusens strålbehandlingssystem och generera bilder för individanpassad behandling.
Mjukvarans självlärande algoritmer är tränade på bilder från ett stort antal patienter med prostatacancer och kan utvärdera tumörbilder från en magnetkamera, MR och bestämma vilka områden som skall bestrålas. Därefter omvandlas MR-informationen till bilder som kan användas för stråldosberäkning och därmed ersätta dagens röntgenbaserade CT-bilder i behandlingsprocessen.
Tekniken blev CE-godkänd i somras för användning i Europa vid prostatacancer. En godkännandeprocess pågår i USA. Företaget är på gång att sälja mjukvaran till flera sjukhus i Sverige och Europa.
– Behandlingen blir mer strömlinjeformad med en undersökningsmaskin och en bildtyp. Felkällor tas bort. Dessutom kan nya dosberäkningar göras under behandlingstiden, eftersom man nu inte behöver ta hänsyn till den oönskade stråldos som konventionell CT innebär. Vi räknar med att ha mjukvaran tränad och godkänd för behandling av ännu fler cancertyper inom något år, säger bolagets grundare och vd Carl Siversson till Rapidus.
Spectronic Medical grundades 2012 som ett dotterbolag till familjeföretaget Spectronic, som Carl Siverssons far Per Siversson startade på 1960-talet. Spectronic var pionjär inom telekommunikation, med egen utveckling och tillverkning av mobiltelefoner.
Spectronic Medical har åtta anställda och finansieras i huvudsak av moderbolaget. 2014 fick Spectronic Medical även ett Vinnovabidrag på 2,3 miljoner kronor för teknikutveckling.
Elisabet Ottosson