torsdag 21 november 2024

inloggad som

Axis sidoverksamhet mångdubblas – förvärv en stor del

Axis försäljning vid sidan av nätverkskamerorna har mångdubblats under året. Under 2016 uppgick den försäljningen till över 300 miljoner kronor, sex gånger mer än året före.

– Vi har ju gjort tre förvärv under året, delar av de bolagens intäkter ligger i den kategorin också. Det förklarar ökningen till stora delar, säger Axis kommunikationschef Björn Hallerborn till Rapidus.

I produktgruppen ingår sedan 2013 passagekontrollsystem som bland annat innefattar IP-baserad porttelefon, nätverksanslutna högtalare och audiovisuell identifieringsteknik. Tjeckiska bolaget 2N, ett av bolagen som Axis förvärvade under 2016, sysslar med porttelefoni.

Axis har över 2.600 medarbetare i över 50 länder runtom i världen. Utöver tjeckiska 2N har Axis även förvärvat franska Citilog som bland annat sysslar med matematisk bildanalys i trafikövervakning.

– Av ökningen på drygt 500 anställda under 2016 så kommer ungefär hälften från förvärv och andra hälften är nyrekrytering, främst inom forskning och utveckling och vår globala säljorganisation, säger Björn Hallerborn.

Lundabolaget Cognimatics förvärvades också ifjol, bolaget utvecklar teknik, även den baserad på matematisk bildanalys, för att bland annat räkna antalet personer som kommer in och ut ur ett område. Samtliga av Cognimatics tolv anställda gick över till Axis och arbetar nu vidare med Cognimatics teknik under Axis flagga.

I höstas tog Axis över ansvaret för Canons försäljning av nätverksvideoprodukter i Europa, Mellanöstern, Afrika, USA och Kanada. Försäljningen av produkterna sker sedan dess i Axis egna kanaler.

– När det gäller just nätverksvideo är vi en större aktör, det är en betydligt mindre del som kommer in från Canon. Försäljningen av Canons nätverksvideoprodukter ingår i vår omsättning, säger Björn Hallerborn.

Axis har även en applikationsplattform där vem som helst som är registrerad som Axis utvecklingspartner kan skapa program som förser nätverkskamerorna med olika funktioner, till exempel att läsa av nummerplåtar på bilar som ska in i parkeringsgarage och se att plåten finns registrerad. Plattformen är praktiskt jämförbar med Apples App Store.

En rad av dessa applikationer som tidigare bara gick att köra på servrar kan nu köras direkt i kameran.

– Det är fler och fler applikationer som går att flytta ut till kameran i takt med att processorkraften ökar. Jag kan inte se att vi har lockat så väldigt många fler utvecklingspartners, även om det ökar en del, men de partners vi har flyttar ut fler appar i kameran, säger teknikchefen Johan Paulsson till Rapidus.

Nettoomsättningen för Axis ökade till 7.385 miljoner kronor 2016 och resultatet före skatt landade på 880 miljoner kronor.

Emily Binks

Axis försäljning vid sidan av nätverkskamerorna har mångdubblats under året. Under 2016 uppgick den försäljningen till över 300 miljoner kronor, sex […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.