onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Axis sidoverksamhet mångdubblas – förvärv en stor del

Axis försäljning vid sidan av nätverkskamerorna har mångdubblats under året. Under 2016 uppgick den försäljningen till över 300 miljoner kronor, sex gånger mer än året före.

– Vi har ju gjort tre förvärv under året, delar av de bolagens intäkter ligger i den kategorin också. Det förklarar ökningen till stora delar, säger Axis kommunikationschef Björn Hallerborn till Rapidus.

I produktgruppen ingår sedan 2013 passagekontrollsystem som bland annat innefattar IP-baserad porttelefon, nätverksanslutna högtalare och audiovisuell identifieringsteknik. Tjeckiska bolaget 2N, ett av bolagen som Axis förvärvade under 2016, sysslar med porttelefoni.

Axis har över 2.600 medarbetare i över 50 länder runtom i världen. Utöver tjeckiska 2N har Axis även förvärvat franska Citilog som bland annat sysslar med matematisk bildanalys i trafikövervakning.

– Av ökningen på drygt 500 anställda under 2016 så kommer ungefär hälften från förvärv och andra hälften är nyrekrytering, främst inom forskning och utveckling och vår globala säljorganisation, säger Björn Hallerborn.

Lundabolaget Cognimatics förvärvades också ifjol, bolaget utvecklar teknik, även den baserad på matematisk bildanalys, för att bland annat räkna antalet personer som kommer in och ut ur ett område. Samtliga av Cognimatics tolv anställda gick över till Axis och arbetar nu vidare med Cognimatics teknik under Axis flagga.

I höstas tog Axis över ansvaret för Canons försäljning av nätverksvideoprodukter i Europa, Mellanöstern, Afrika, USA och Kanada. Försäljningen av produkterna sker sedan dess i Axis egna kanaler.

– När det gäller just nätverksvideo är vi en större aktör, det är en betydligt mindre del som kommer in från Canon. Försäljningen av Canons nätverksvideoprodukter ingår i vår omsättning, säger Björn Hallerborn.

Axis har även en applikationsplattform där vem som helst som är registrerad som Axis utvecklingspartner kan skapa program som förser nätverkskamerorna med olika funktioner, till exempel att läsa av nummerplåtar på bilar som ska in i parkeringsgarage och se att plåten finns registrerad. Plattformen är praktiskt jämförbar med Apples App Store.

En rad av dessa applikationer som tidigare bara gick att köra på servrar kan nu köras direkt i kameran.

– Det är fler och fler applikationer som går att flytta ut till kameran i takt med att processorkraften ökar. Jag kan inte se att vi har lockat så väldigt många fler utvecklingspartners, även om det ökar en del, men de partners vi har flyttar ut fler appar i kameran, säger teknikchefen Johan Paulsson till Rapidus.

Nettoomsättningen för Axis ökade till 7.385 miljoner kronor 2016 och resultatet före skatt landade på 880 miljoner kronor.

Emily Binks

Axis försäljning vid sidan av nätverkskamerorna har mångdubblats under året. Under 2016 uppgick den försäljningen till över 300 miljoner kronor, sex […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.