onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Axis sidoverksamhet mångdubblas – förvärv en stor del

Axis försäljning vid sidan av nätverkskamerorna har mångdubblats under året. Under 2016 uppgick den försäljningen till över 300 miljoner kronor, sex gånger mer än året före.

– Vi har ju gjort tre förvärv under året, delar av de bolagens intäkter ligger i den kategorin också. Det förklarar ökningen till stora delar, säger Axis kommunikationschef Björn Hallerborn till Rapidus.

I produktgruppen ingår sedan 2013 passagekontrollsystem som bland annat innefattar IP-baserad porttelefon, nätverksanslutna högtalare och audiovisuell identifieringsteknik. Tjeckiska bolaget 2N, ett av bolagen som Axis förvärvade under 2016, sysslar med porttelefoni.

Axis har över 2.600 medarbetare i över 50 länder runtom i världen. Utöver tjeckiska 2N har Axis även förvärvat franska Citilog som bland annat sysslar med matematisk bildanalys i trafikövervakning.

– Av ökningen på drygt 500 anställda under 2016 så kommer ungefär hälften från förvärv och andra hälften är nyrekrytering, främst inom forskning och utveckling och vår globala säljorganisation, säger Björn Hallerborn.

Lundabolaget Cognimatics förvärvades också ifjol, bolaget utvecklar teknik, även den baserad på matematisk bildanalys, för att bland annat räkna antalet personer som kommer in och ut ur ett område. Samtliga av Cognimatics tolv anställda gick över till Axis och arbetar nu vidare med Cognimatics teknik under Axis flagga.

I höstas tog Axis över ansvaret för Canons försäljning av nätverksvideoprodukter i Europa, Mellanöstern, Afrika, USA och Kanada. Försäljningen av produkterna sker sedan dess i Axis egna kanaler.

– När det gäller just nätverksvideo är vi en större aktör, det är en betydligt mindre del som kommer in från Canon. Försäljningen av Canons nätverksvideoprodukter ingår i vår omsättning, säger Björn Hallerborn.

Axis har även en applikationsplattform där vem som helst som är registrerad som Axis utvecklingspartner kan skapa program som förser nätverkskamerorna med olika funktioner, till exempel att läsa av nummerplåtar på bilar som ska in i parkeringsgarage och se att plåten finns registrerad. Plattformen är praktiskt jämförbar med Apples App Store.

En rad av dessa applikationer som tidigare bara gick att köra på servrar kan nu köras direkt i kameran.

– Det är fler och fler applikationer som går att flytta ut till kameran i takt med att processorkraften ökar. Jag kan inte se att vi har lockat så väldigt många fler utvecklingspartners, även om det ökar en del, men de partners vi har flyttar ut fler appar i kameran, säger teknikchefen Johan Paulsson till Rapidus.

Nettoomsättningen för Axis ökade till 7.385 miljoner kronor 2016 och resultatet före skatt landade på 880 miljoner kronor.

Emily Binks

Axis försäljning vid sidan av nätverkskamerorna har mångdubblats under året. Under 2016 uppgick den försäljningen till över 300 miljoner kronor, sex […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad