tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Nanoavknoppning fyller kassan

Det relativt nybildade nanoteknikbolaget Hexagem i Lund tar in strax över två miljoner kronor. Merparten står Almi Invest Syd för. Men även ordföranden Bart Markus och grundarna skjuter till pengar.

– Vi har ganska mycket kostnader på patentsidan, vi har bland annat köpt loss patent från QuNano som kostar att underhålla, och även att resa för att kommunicera och umgås med samarbetspartner kostar, säger medgrundare och forskningschef Lars Samuelson till Rapidus.

Bolaget har även tagit nya patent på sin materialteknik. Hexagem utvecklar dislokationsfri galliumnitrid baserat på nanotrådar. Dislokationer är vanliga defekter i halvledarmaterialet galliumnitrid och orsakar i elektronikkomponenter lägre hastighet, sämre effekt, högre strömläckage och sämre hållbarhet. Hexagems teknik möjliggör högre frekvenser och uteffekt i till exempel mobilstationer och radar.

Hösten 2015 beviljades forskargruppen på Lunds universitet ett Vinnova-anslag om två miljoner kronor. Under de två år som projektet fortgår är planen att ta fram testversioner och starta kundsamarbeten.

– Jag kan inte nämna några namn, men vi har intressanta diskussioner med de stora spelarna i Europa och USA inom RF-elektronik. Vi har också dragit igång samarbete med Chalmers och Linköpings universitet, säger Lars Samuelson.

Bolaget grundades 2015 av bland andra Lars Samuelson, Jonas Ohlsson och Kristian Storm. Styrelseordförande är Bart Markus, tidigare partner på riskkapitalbolaget Wellington Partners som även är delägare i Glo.

Emily Binks

Det relativt nybildade nanoteknikbolaget Hexagem i Lund tar in strax över två miljoner kronor. Merparten står Almi Invest Syd för. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.