onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Nanoavknoppning fyller kassan

Det relativt nybildade nanoteknikbolaget Hexagem i Lund tar in strax över två miljoner kronor. Merparten står Almi Invest Syd för. Men även ordföranden Bart Markus och grundarna skjuter till pengar.

– Vi har ganska mycket kostnader på patentsidan, vi har bland annat köpt loss patent från QuNano som kostar att underhålla, och även att resa för att kommunicera och umgås med samarbetspartner kostar, säger medgrundare och forskningschef Lars Samuelson till Rapidus.

Bolaget har även tagit nya patent på sin materialteknik. Hexagem utvecklar dislokationsfri galliumnitrid baserat på nanotrådar. Dislokationer är vanliga defekter i halvledarmaterialet galliumnitrid och orsakar i elektronikkomponenter lägre hastighet, sämre effekt, högre strömläckage och sämre hållbarhet. Hexagems teknik möjliggör högre frekvenser och uteffekt i till exempel mobilstationer och radar.

Hösten 2015 beviljades forskargruppen på Lunds universitet ett Vinnova-anslag om två miljoner kronor. Under de två år som projektet fortgår är planen att ta fram testversioner och starta kundsamarbeten.

– Jag kan inte nämna några namn, men vi har intressanta diskussioner med de stora spelarna i Europa och USA inom RF-elektronik. Vi har också dragit igång samarbete med Chalmers och Linköpings universitet, säger Lars Samuelson.

Bolaget grundades 2015 av bland andra Lars Samuelson, Jonas Ohlsson och Kristian Storm. Styrelseordförande är Bart Markus, tidigare partner på riskkapitalbolaget Wellington Partners som även är delägare i Glo.

Emily Binks

Det relativt nybildade nanoteknikbolaget Hexagem i Lund tar in strax över två miljoner kronor. Merparten står Almi Invest Syd för. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.


  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Pengar att söka för civil-militära företagsprojekt

    Regeringen har beslutat om en helt ny satsning som innebär att civila innovationer ska kunna nyttjas inom försvaret. I år finns cirka 50 miljoner kronor att söka för företag.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.