torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt investeringsrekord för onoterade teknikbolag…

För ett år sedan ökade investeringarna i Skånes privatägda innovationsbolag med 60 procent jämfört med året innan och sprängde då miljardvallen. Rapidus nya sammanställning över kapitalresningarna 2016 visar på ett nytt rekord – men ökningen planar ut.

Totalt har 67 skånska innovationsbolag dragit in nära 1,7 miljarder kronor i kapital under 2016, vilket är 23 procent mer än året innan. Rapidus noggranna genomgång omfattar samtliga emissioner på minst två miljoner kronor i privatägda skånska innovationsbolag, inklusive den för Skåne så viktiga life science-sektorn. Siffran kan jämföras med 2015, då ett 50-tal bolag fick in knappt 1,4 miljarder.

Stefan Olofsson, placerad i Skåne för SEB Venture Capital, tycker dock att det är svårt att se någon trend för riskkapitalflödet och är lite förvånad över den skånska ökningen.

– Men jag tror det är ganska lätt att resa pengar för bolagen, och jag tycker generellt att skånska företag är starkare nu än för fem år sedan. Jag noterade själv nyligen att det finns en handfull skånska börsbolag inom life science som vardera har ett börsvärde på över en miljard kronor, säger han till Rapidus.

SEB Venture Capital har gjort några följdinvesteringar men inga nyinvesteringar i Skåne under 2016. Däremot gick SEB Venture Capital i somras in med 20 miljoner kronor i danska Bitcoin-bolaget Coinify.

Statliga Industrifonden, som är ägare i bland annat BoneSupport och Oatly, har inte längre någon som specifikt ansvarar för investeringar i Skåne. Jonas Brambeck, som sitter i Stockholm, kan liksom Stefan Olofsson inte se någon generell trend.

– Jag tycker inte det är något jättedåligt kapitalflöde. Riskkapitalfonderna visar dock ofta upp en flockmentalitet som medför att ganska stora investeringar görs i få företag, och att de allra flesta bolag därmed inte får in tillräckligt med kapital, säger han.

Hela listan över investeringarna i skånska innovations- och teknikbolag hittar du här

Elisabet Ottosson

För ett år sedan ökade investeringarna i Skånes privatägda innovationsbolag med 60 procent jämfört med året innan och sprängde då […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.