torsdag 25 april 2024

inloggad som

Nytt investeringsrekord för onoterade teknikbolag…

För ett år sedan ökade investeringarna i Skånes privatägda innovationsbolag med 60 procent jämfört med året innan och sprängde då miljardvallen. Rapidus nya sammanställning över kapitalresningarna 2016 visar på ett nytt rekord – men ökningen planar ut.

Totalt har 67 skånska innovationsbolag dragit in nära 1,7 miljarder kronor i kapital under 2016, vilket är 23 procent mer än året innan. Rapidus noggranna genomgång omfattar samtliga emissioner på minst två miljoner kronor i privatägda skånska innovationsbolag, inklusive den för Skåne så viktiga life science-sektorn. Siffran kan jämföras med 2015, då ett 50-tal bolag fick in knappt 1,4 miljarder.

Stefan Olofsson, placerad i Skåne för SEB Venture Capital, tycker dock att det är svårt att se någon trend för riskkapitalflödet och är lite förvånad över den skånska ökningen.

– Men jag tror det är ganska lätt att resa pengar för bolagen, och jag tycker generellt att skånska företag är starkare nu än för fem år sedan. Jag noterade själv nyligen att det finns en handfull skånska börsbolag inom life science som vardera har ett börsvärde på över en miljard kronor, säger han till Rapidus.

SEB Venture Capital har gjort några följdinvesteringar men inga nyinvesteringar i Skåne under 2016. Däremot gick SEB Venture Capital i somras in med 20 miljoner kronor i danska Bitcoin-bolaget Coinify.

Statliga Industrifonden, som är ägare i bland annat BoneSupport och Oatly, har inte längre någon som specifikt ansvarar för investeringar i Skåne. Jonas Brambeck, som sitter i Stockholm, kan liksom Stefan Olofsson inte se någon generell trend.

– Jag tycker inte det är något jättedåligt kapitalflöde. Riskkapitalfonderna visar dock ofta upp en flockmentalitet som medför att ganska stora investeringar görs i få företag, och att de allra flesta bolag därmed inte får in tillräckligt med kapital, säger han.

Hela listan över investeringarna i skånska innovations- och teknikbolag hittar du här

Elisabet Ottosson

För ett år sedan ökade investeringarna i Skånes privatägda innovationsbolag med 60 procent jämfört med året innan och sprängde då […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.