torsdag 21 november 2024

inloggad som

Regeringen avsätter 110 miljoner för att få in företagen på ESS

Medan bolag som AstraZeneca och Novo Nordisk redan väntar på att få komma in på Max IV står stora delar av näringslivet handfallna inför miljardanläggningarna i Lund. I den färska forskningspropositionen avsätter regeringen 110 miljoner kronor fram till 2020 för att få fler företag att använda Max IV och ESS.

Pengarna ska fördelas av Vetenskapsrådet och Vinnova med start 2018, enligt forskningspropositionen som presenterades förra veckan. En ambition är att aktörer ”som saknar tradition av att samarbeta med forskningsutövare” ska få vägledning i hur de kan använda ESS, Max IV och Scilifelab i Uppsala.

Aerial over the ESS Construction Site, October 13, 2016

Peter Eriksson är enhetschef på Vinnova. Han tror att det finns ett mörkertal av företag i ett vitt spektrum av branscher som skulle kunna dra nytta av Max IV och ESS, men inte gör det.

– Och det är inte så konstigt, eftersom anläggningarna är helt nya. Men erfarenheter från en anläggning i England visar att det är möjligt att få in den här typen av aktörer med tiden, säger han till Rapidus.

Beskedet om de öronmärkta pengarna kom först i forskningsproppen, så strategin är inte klar än.

– Det man kan säga är att ytterst få företag själva har den expertis som krävs för att använda anläggningarna, utan för de flesta krävs ett samarbete med forskare. Sådana samarbeten måste vi främja, säger Björn Halleröd på Vetenskapsrådet.

Sannolikt kommer en del av potten att gå till användarstöd på Max IV och ESS. I övrigt handlar det om att skapa fler mötesplatser mellan akademi och näringsliv.

– Men det räcker inte med att universiteten pratar om sina fantastiska anläggningar. Företagen måste också berätta om sina behov, säger Björn Halleröd.

Pengarna får också gå till att möjliggöra för fler svenska företag att leverera utrustning till anläggningarna.

– Det gör att företagen utvecklas, eftersom de måste vässa sin kompetens, säger Björn Halleröd.

Före detta centerpartistiska miljöministern Lena Ek är nationell samordnare för ESS sedan i torsdags, med uppdrag att vara en brobyggare mellan akademi, näringsliv och politiska instanser. Då Rapidus når henne är hon ytterst förtegen om sina planer.

– Jag kommer att träffa alla berörda parter för att höra vilka behov de ser. Dessförinnan vill jag inte uttala mig, säger hon.

Elin Andersson Rosenstock

Medan bolag som AstraZeneca och Novo Nordisk redan väntar på att få komma in på Max IV står stora delar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.