måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Regeringen avsätter 110 miljoner för att få in företagen på ESS

Medan bolag som AstraZeneca och Novo Nordisk redan väntar på att få komma in på Max IV står stora delar av näringslivet handfallna inför miljardanläggningarna i Lund. I den färska forskningspropositionen avsätter regeringen 110 miljoner kronor fram till 2020 för att få fler företag att använda Max IV och ESS.

Pengarna ska fördelas av Vetenskapsrådet och Vinnova med start 2018, enligt forskningspropositionen som presenterades förra veckan. En ambition är att aktörer ”som saknar tradition av att samarbeta med forskningsutövare” ska få vägledning i hur de kan använda ESS, Max IV och Scilifelab i Uppsala.

Aerial over the ESS Construction Site, October 13, 2016

Peter Eriksson är enhetschef på Vinnova. Han tror att det finns ett mörkertal av företag i ett vitt spektrum av branscher som skulle kunna dra nytta av Max IV och ESS, men inte gör det.

– Och det är inte så konstigt, eftersom anläggningarna är helt nya. Men erfarenheter från en anläggning i England visar att det är möjligt att få in den här typen av aktörer med tiden, säger han till Rapidus.

Beskedet om de öronmärkta pengarna kom först i forskningsproppen, så strategin är inte klar än.

– Det man kan säga är att ytterst få företag själva har den expertis som krävs för att använda anläggningarna, utan för de flesta krävs ett samarbete med forskare. Sådana samarbeten måste vi främja, säger Björn Halleröd på Vetenskapsrådet.

Sannolikt kommer en del av potten att gå till användarstöd på Max IV och ESS. I övrigt handlar det om att skapa fler mötesplatser mellan akademi och näringsliv.

– Men det räcker inte med att universiteten pratar om sina fantastiska anläggningar. Företagen måste också berätta om sina behov, säger Björn Halleröd.

Pengarna får också gå till att möjliggöra för fler svenska företag att leverera utrustning till anläggningarna.

– Det gör att företagen utvecklas, eftersom de måste vässa sin kompetens, säger Björn Halleröd.

Före detta centerpartistiska miljöministern Lena Ek är nationell samordnare för ESS sedan i torsdags, med uppdrag att vara en brobyggare mellan akademi, näringsliv och politiska instanser. Då Rapidus når henne är hon ytterst förtegen om sina planer.

– Jag kommer att träffa alla berörda parter för att höra vilka behov de ser. Dessförinnan vill jag inte uttala mig, säger hon.

Elin Andersson Rosenstock

Medan bolag som AstraZeneca och Novo Nordisk redan väntar på att få komma in på Max IV står stora delar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.