fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Regeringen avsätter 110 miljoner för att få in företagen på ESS

Medan bolag som AstraZeneca och Novo Nordisk redan väntar på att få komma in på Max IV står stora delar av näringslivet handfallna inför miljardanläggningarna i Lund. I den färska forskningspropositionen avsätter regeringen 110 miljoner kronor fram till 2020 för att få fler företag att använda Max IV och ESS.

Pengarna ska fördelas av Vetenskapsrådet och Vinnova med start 2018, enligt forskningspropositionen som presenterades förra veckan. En ambition är att aktörer ”som saknar tradition av att samarbeta med forskningsutövare” ska få vägledning i hur de kan använda ESS, Max IV och Scilifelab i Uppsala.

Aerial over the ESS Construction Site, October 13, 2016

Peter Eriksson är enhetschef på Vinnova. Han tror att det finns ett mörkertal av företag i ett vitt spektrum av branscher som skulle kunna dra nytta av Max IV och ESS, men inte gör det.

– Och det är inte så konstigt, eftersom anläggningarna är helt nya. Men erfarenheter från en anläggning i England visar att det är möjligt att få in den här typen av aktörer med tiden, säger han till Rapidus.

Beskedet om de öronmärkta pengarna kom först i forskningsproppen, så strategin är inte klar än.

– Det man kan säga är att ytterst få företag själva har den expertis som krävs för att använda anläggningarna, utan för de flesta krävs ett samarbete med forskare. Sådana samarbeten måste vi främja, säger Björn Halleröd på Vetenskapsrådet.

Sannolikt kommer en del av potten att gå till användarstöd på Max IV och ESS. I övrigt handlar det om att skapa fler mötesplatser mellan akademi och näringsliv.

– Men det räcker inte med att universiteten pratar om sina fantastiska anläggningar. Företagen måste också berätta om sina behov, säger Björn Halleröd.

Pengarna får också gå till att möjliggöra för fler svenska företag att leverera utrustning till anläggningarna.

– Det gör att företagen utvecklas, eftersom de måste vässa sin kompetens, säger Björn Halleröd.

Före detta centerpartistiska miljöministern Lena Ek är nationell samordnare för ESS sedan i torsdags, med uppdrag att vara en brobyggare mellan akademi, näringsliv och politiska instanser. Då Rapidus når henne är hon ytterst förtegen om sina planer.

– Jag kommer att träffa alla berörda parter för att höra vilka behov de ser. Dessförinnan vill jag inte uttala mig, säger hon.

Elin Andersson Rosenstock

Medan bolag som AstraZeneca och Novo Nordisk redan väntar på att få komma in på Max IV står stora delar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.