onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska aktörer bäddar för nytt cellterapicenter

Region Skåne, Medicon Village och Lunds universitet planerar tillsammans ett center för cell- och genterapi. Regionen har avsatt 800.000 kronor för en förstudie som väntas bli klar i slutet av februari. När själva anläggningen kan börja användas är oklart.

– Det beror på vilken nivå vi lägger oss på, det är bland annat det vi håller på att utreda just nu, säger Hannie Lundgren, forskningschef på Region Skåne.

Centret är tänkt att användas såväl kliniskt som för forskning och ska ha infrastruktur för att kunna ta en terapi från ett pre-kliniskt till ett kliniskt stadium. Såväl offentliga aktörer som privata läkemedelsföretag ska kunna hyra in sig.

– Det kommer troligtvis att bli kostsamt att etablera och driva centret, så därför måste vi hitta en affärsmodell som vi tror på, säger Hannie Lundgren.

Utgångspunkten är att centret ska ligga på Medicon Village, där nödvändig infrastruktur i form av renrum redan finns. Vad kostnaden för centret kan bli beror på vad utredningen kommer fram till.

Cell- och genterapi är växande forskningsområden som kan användas kliniskt på olika sätt. Det kan exempelvis handla om att celler från en sjuk person, eller en donator, behandlas i laboratoriet för att få egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa sjukdomen. Därefter förs de in i den sjuka personens kropp.

Elin Andersson Rosenstock

Region Skåne, Medicon Village och Lunds universitet planerar tillsammans ett center för cell- och genterapi. Regionen har avsatt 800.000 kronor för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.