onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Skånska aktörer bäddar för nytt cellterapicenter

Region Skåne, Medicon Village och Lunds universitet planerar tillsammans ett center för cell- och genterapi. Regionen har avsatt 800.000 kronor för en förstudie som väntas bli klar i slutet av februari. När själva anläggningen kan börja användas är oklart.

– Det beror på vilken nivå vi lägger oss på, det är bland annat det vi håller på att utreda just nu, säger Hannie Lundgren, forskningschef på Region Skåne.

Centret är tänkt att användas såväl kliniskt som för forskning och ska ha infrastruktur för att kunna ta en terapi från ett pre-kliniskt till ett kliniskt stadium. Såväl offentliga aktörer som privata läkemedelsföretag ska kunna hyra in sig.

– Det kommer troligtvis att bli kostsamt att etablera och driva centret, så därför måste vi hitta en affärsmodell som vi tror på, säger Hannie Lundgren.

Utgångspunkten är att centret ska ligga på Medicon Village, där nödvändig infrastruktur i form av renrum redan finns. Vad kostnaden för centret kan bli beror på vad utredningen kommer fram till.

Cell- och genterapi är växande forskningsområden som kan användas kliniskt på olika sätt. Det kan exempelvis handla om att celler från en sjuk person, eller en donator, behandlas i laboratoriet för att få egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa sjukdomen. Därefter förs de in i den sjuka personens kropp.

Elin Andersson Rosenstock

Region Skåne, Medicon Village och Lunds universitet planerar tillsammans ett center för cell- och genterapi. Regionen har avsatt 800.000 kronor för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.