tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skuldtyngt MagComp tvingas i rekonstruktion

LTH-avknoppningen MagComp, med 13 antällda, tvingas i rekonstruktion. För tunga delägare som Industrifonden, Almi Invest Syd och Volvo Technology Transfer riskerar investeringar på över 40 miljoner kronor att gå upp i rök

Som Rapidus rapporterat tidigare har de senaste åren varit tuffa för MagComp. 2014 sålde bolaget av vissa IP-rättigheter för 9 miljoner kronor för att hjälpa upp resultatet och i år har delägarna skjutit till 2,3 miljoner för att hålla verksamheten flytande.

MagComps teknik går ut på att gjuta en blandning av metallpulver och bindemedel så att metallpulvret packas samman. Resultatet blir magnetelement som är effektivare och energisnålare än traditionella modeller.

Hittills har induktionsvärmare för industrin varit den mest lukrativa tillämpningen men under hösten har MagComp plockat två större tyska order på induktorer till högspänningselektronik.

Sten Camitz– Vår balansräkning blev ohanterlig och till sist såg vi ingen annan utväg än rekonstruktion. Detta har legat som en våt filt över bolaget hela året, säger MagComps vd Sten Camitz till Rapidus.

Bolaget är baserat i Eslöv och har i dag 13 anställda. Som en del av rekonstruktionen arbetar Bengt Bülow på att hitta nya intressenter som kan ta över hela eller delar av ägandet. Förhandlingar pågår också om att avyttra ett av MagComps affärsområden.

– Delägarna Almi Invest Syd och Tequity har avsatt 400.000 kronor var för att garantera driften under rekonstruktionsprocessen, säger Bengt Bülow till Rapidus.

Sten Camitz räknar med att MagComp ska klara rekonstruktionen och kunna gå vidare på egen hand under första kvartalet nästa år.

– Vi tror stenhårt på vår produkt och de avtal vi börjat få in, säger han.

Bland övriga ägare syns Volvo Technology Transfer samt LTH-forskarna Mats Alaküla, Mats Andersson och Tord Cedell.

Erik Olausson

LTH-avknoppningen MagComp, med 13 antällda, tvingas i rekonstruktion. För tunga delägare som Industrifonden, Almi Invest Syd och Volvo Technology Transfer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.