LTH-avknoppningen MagComp, med 13 antällda, tvingas i rekonstruktion. För tunga delägare som Industrifonden, Almi Invest Syd och Volvo Technology Transfer riskerar investeringar på över 40 miljoner kronor att gå upp i rök
Som Rapidus rapporterat tidigare har de senaste åren varit tuffa för MagComp. 2014 sålde bolaget av vissa IP-rättigheter för 9 miljoner kronor för att hjälpa upp resultatet och i år har delägarna skjutit till 2,3 miljoner för att hålla verksamheten flytande.
MagComps teknik går ut på att gjuta en blandning av metallpulver och bindemedel så att metallpulvret packas samman. Resultatet blir magnetelement som är effektivare och energisnålare än traditionella modeller.
Hittills har induktionsvärmare för industrin varit den mest lukrativa tillämpningen men under hösten har MagComp plockat två större tyska order på induktorer till högspänningselektronik.
– Vår balansräkning blev ohanterlig och till sist såg vi ingen annan utväg än rekonstruktion. Detta har legat som en våt filt över bolaget hela året, säger MagComps vd Sten Camitz till Rapidus.
Bolaget är baserat i Eslöv och har i dag 13 anställda. Som en del av rekonstruktionen arbetar Bengt Bülow på att hitta nya intressenter som kan ta över hela eller delar av ägandet. Förhandlingar pågår också om att avyttra ett av MagComps affärsområden.
– Delägarna Almi Invest Syd och Tequity har avsatt 400.000 kronor var för att garantera driften under rekonstruktionsprocessen, säger Bengt Bülow till Rapidus.
Sten Camitz räknar med att MagComp ska klara rekonstruktionen och kunna gå vidare på egen hand under första kvartalet nästa år.
– Vi tror stenhårt på vår produkt och de avtal vi börjat få in, säger han.
Bland övriga ägare syns Volvo Technology Transfer samt LTH-forskarna Mats Alaküla, Mats Andersson och Tord Cedell.
Erik Olausson