torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skuldtyngt MagComp tvingas i rekonstruktion

LTH-avknoppningen MagComp, med 13 antällda, tvingas i rekonstruktion. För tunga delägare som Industrifonden, Almi Invest Syd och Volvo Technology Transfer riskerar investeringar på över 40 miljoner kronor att gå upp i rök

Som Rapidus rapporterat tidigare har de senaste åren varit tuffa för MagComp. 2014 sålde bolaget av vissa IP-rättigheter för 9 miljoner kronor för att hjälpa upp resultatet och i år har delägarna skjutit till 2,3 miljoner för att hålla verksamheten flytande.

MagComps teknik går ut på att gjuta en blandning av metallpulver och bindemedel så att metallpulvret packas samman. Resultatet blir magnetelement som är effektivare och energisnålare än traditionella modeller.

Hittills har induktionsvärmare för industrin varit den mest lukrativa tillämpningen men under hösten har MagComp plockat två större tyska order på induktorer till högspänningselektronik.

Sten Camitz– Vår balansräkning blev ohanterlig och till sist såg vi ingen annan utväg än rekonstruktion. Detta har legat som en våt filt över bolaget hela året, säger MagComps vd Sten Camitz till Rapidus.

Bolaget är baserat i Eslöv och har i dag 13 anställda. Som en del av rekonstruktionen arbetar Bengt Bülow på att hitta nya intressenter som kan ta över hela eller delar av ägandet. Förhandlingar pågår också om att avyttra ett av MagComps affärsområden.

– Delägarna Almi Invest Syd och Tequity har avsatt 400.000 kronor var för att garantera driften under rekonstruktionsprocessen, säger Bengt Bülow till Rapidus.

Sten Camitz räknar med att MagComp ska klara rekonstruktionen och kunna gå vidare på egen hand under första kvartalet nästa år.

– Vi tror stenhårt på vår produkt och de avtal vi börjat få in, säger han.

Bland övriga ägare syns Volvo Technology Transfer samt LTH-forskarna Mats Alaküla, Mats Andersson och Tord Cedell.

Erik Olausson

LTH-avknoppningen MagComp, med 13 antällda, tvingas i rekonstruktion. För tunga delägare som Industrifonden, Almi Invest Syd och Volvo Technology Transfer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.

  • Alfa Laval dubblar i Lund: ”En milstolpe”

    Alfa Lavals anläggning på Gunnesbo i Lund fördubblas till ytan efter den största utbyggnaden på nära ett halvt sekel. De nybyggda lokalerna stod klara i januari och nu pågår inflyttning.