fredag 26 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Campus Helsingborgs nya rektor…

annika_olsson… Annika Olsson, professor på LTH och ledare för forskningsavdelningen inom förpackningslogistik, som även har viss verksamhet i Helsingborg.

Kommer Helsingborg bli ett nytt förpackningscentrum nu?

– Nja, forskningen inom förpackningslogistik kommer vara kvar i Lund, och förpackningsindustrin är ju väldigt stark i Lund även om det också finns starka aktörer i Helsingborg.

Du har ett förflutet från Tetra Pak och sitter i styrelsen för Packbridge och Lundabolaget Gasporox. I dag är du vicerektor på LTH för innovation och samverkan. Vad är det viktigaste du tar med dig, erfarenhetsmässigt?

– Min egen forskning har handlat mycket om innovation. Och där händer mycket i Helsingborg, till exempel ska studentinkubatorn Venture Lab starta en filial där.

Hur står sig Campus Helsingborg inom detta fält jämfört med Lund?

– Lund har en mycket längre tradition, med Ideon och så vidare. Men förutsättningarna är mycket bra i Helsingborg.

Hur kommer Campus Helsingborg att se ut om fem år?

– Det finns redan i dag starka forskningsmiljöer inom till exempel logistik, e-handel och service management. Mitt jobb blir att facilitera utvecklingen av de områden som finns. Sedan tror jag verksamheten kommer vara mer tydligt inriktad på innovation och att den tvärvetenskapliga profilen stärkts med ytterligare några ämnen.

I dag har Campus Helsingborg cirka 4.000 studenter. Blir det någon förändring där?

– Nej, den siffran kommer troligen inte öka. Det är statsanslagen som avgör hur många utbildningsplatser vi kan ha, det vi får jobba med i stället är kvaliteten och attraktionskraften.

Erik Olausson

… Annika Olsson, professor på LTH och ledare för forskningsavdelningen inom förpackningslogistik, som även har viss verksamhet i Helsingborg. Kommer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.