torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Björn Parkander går in tungt i Diaprost

I maj rapporterade Rapidus att Diaprost tog in tio miljoner kronor för att förbereda sig för kliniska studier. Men det var bara början, under sommaren och hösten har Lundabolaget genomfört en kontantemission på tio miljoner kronor och en apportemission på sex miljoner. I samtliga fall är det Björn Parkander som tecknat sig för de nya aktierna.

johan_drott– Vi har ett investeringsavtal och tar in pengar efterhand. Processen för kliniska försök är väldigt kostnadskrävande, säger Diaprosts vd Johan Drott till Rapidus.

Hur länge har ni finansieringen säkrad på detta vis?

– Fram till och med kliniska studier.

Han vill inte gå in på om fler än Björn Parkander lovat stå för finansieringen framöver. Parkander är medlem i den tidigare ägarfamiljen till miljardkoncernen Strålfors. I Skåne har han satsat pengar i Puls och numera börsnoterade Nexam Chemical.

Diaprost knoppades av från forskning vid Lunds universitet i mitten av 2010-talet och utvecklar en patenterad metod för att diagnosticera och behandla prostatacancer som spridit sig till resten av kroppen. Radioaktivt märkta antikroppar sprutas in i kroppen och binder till cancercellerna, som därmed kan detekteras med PET- eller SPECT-kamera.

– Vi har fantastiskt bra data vad gäller specificiteten. Antikropparna binder till cancerceller i 8.000-10.000 gånger högre grad än till friska celler, säger Johan Drott.

Genom att kombinera antikropparna med starkare radioaktiva isotoper kan diagnosmetoden istället fungera som behandling då radioaktiviteten får cancercellerna att självdö. Den utvecklingen har hittills bedrivits i bolaget FredAx som nu infogas som ett dotterbolag till Diaprost.

Våren 2017 hoppas Johan Drott kunna påbörja de första kliniska studierna, troligtvis i USA där bolaget har akademiska samarbeten med cancercentret Memorial Sloan Kettering och Johns Hopkins Hospital i Baltimore. Själva substansen tillverkas av ett brittiskt dotterbolag till japanska Fujifilm.

Utöver Björn Parkander ägs Diaprost främst av grundarna, däribland David Ulmert, Sven-Erik Strand, Åke Fredriksson och Anders Axelsson. Även Hans Lilja, tidigare Lundaprofessor och numera verksam vid Memorial Sloan Kettering, finns med i ägarlistan.

Erik Olausson

I maj rapporterade Rapidus att Diaprost tog in tio miljoner kronor för att förbereda sig för kliniska studier. Men det var […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.