fredag 26 juli 2024

inloggad som

Björn Parkander går in tungt i Diaprost

I maj rapporterade Rapidus att Diaprost tog in tio miljoner kronor för att förbereda sig för kliniska studier. Men det var bara början, under sommaren och hösten har Lundabolaget genomfört en kontantemission på tio miljoner kronor och en apportemission på sex miljoner. I samtliga fall är det Björn Parkander som tecknat sig för de nya aktierna.

johan_drott– Vi har ett investeringsavtal och tar in pengar efterhand. Processen för kliniska försök är väldigt kostnadskrävande, säger Diaprosts vd Johan Drott till Rapidus.

Hur länge har ni finansieringen säkrad på detta vis?

– Fram till och med kliniska studier.

Han vill inte gå in på om fler än Björn Parkander lovat stå för finansieringen framöver. Parkander är medlem i den tidigare ägarfamiljen till miljardkoncernen Strålfors. I Skåne har han satsat pengar i Puls och numera börsnoterade Nexam Chemical.

Diaprost knoppades av från forskning vid Lunds universitet i mitten av 2010-talet och utvecklar en patenterad metod för att diagnosticera och behandla prostatacancer som spridit sig till resten av kroppen. Radioaktivt märkta antikroppar sprutas in i kroppen och binder till cancercellerna, som därmed kan detekteras med PET- eller SPECT-kamera.

– Vi har fantastiskt bra data vad gäller specificiteten. Antikropparna binder till cancerceller i 8.000-10.000 gånger högre grad än till friska celler, säger Johan Drott.

Genom att kombinera antikropparna med starkare radioaktiva isotoper kan diagnosmetoden istället fungera som behandling då radioaktiviteten får cancercellerna att självdö. Den utvecklingen har hittills bedrivits i bolaget FredAx som nu infogas som ett dotterbolag till Diaprost.

Våren 2017 hoppas Johan Drott kunna påbörja de första kliniska studierna, troligtvis i USA där bolaget har akademiska samarbeten med cancercentret Memorial Sloan Kettering och Johns Hopkins Hospital i Baltimore. Själva substansen tillverkas av ett brittiskt dotterbolag till japanska Fujifilm.

Utöver Björn Parkander ägs Diaprost främst av grundarna, däribland David Ulmert, Sven-Erik Strand, Åke Fredriksson och Anders Axelsson. Även Hans Lilja, tidigare Lundaprofessor och numera verksam vid Memorial Sloan Kettering, finns med i ägarlistan.

Erik Olausson

I maj rapporterade Rapidus att Diaprost tog in tio miljoner kronor för att förbereda sig för kliniska studier. Men det var […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.