måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Björn Parkander går in tungt i Diaprost

I maj rapporterade Rapidus att Diaprost tog in tio miljoner kronor för att förbereda sig för kliniska studier. Men det var bara början, under sommaren och hösten har Lundabolaget genomfört en kontantemission på tio miljoner kronor och en apportemission på sex miljoner. I samtliga fall är det Björn Parkander som tecknat sig för de nya aktierna.

johan_drott– Vi har ett investeringsavtal och tar in pengar efterhand. Processen för kliniska försök är väldigt kostnadskrävande, säger Diaprosts vd Johan Drott till Rapidus.

Hur länge har ni finansieringen säkrad på detta vis?

– Fram till och med kliniska studier.

Han vill inte gå in på om fler än Björn Parkander lovat stå för finansieringen framöver. Parkander är medlem i den tidigare ägarfamiljen till miljardkoncernen Strålfors. I Skåne har han satsat pengar i Puls och numera börsnoterade Nexam Chemical.

Diaprost knoppades av från forskning vid Lunds universitet i mitten av 2010-talet och utvecklar en patenterad metod för att diagnosticera och behandla prostatacancer som spridit sig till resten av kroppen. Radioaktivt märkta antikroppar sprutas in i kroppen och binder till cancercellerna, som därmed kan detekteras med PET- eller SPECT-kamera.

– Vi har fantastiskt bra data vad gäller specificiteten. Antikropparna binder till cancerceller i 8.000-10.000 gånger högre grad än till friska celler, säger Johan Drott.

Genom att kombinera antikropparna med starkare radioaktiva isotoper kan diagnosmetoden istället fungera som behandling då radioaktiviteten får cancercellerna att självdö. Den utvecklingen har hittills bedrivits i bolaget FredAx som nu infogas som ett dotterbolag till Diaprost.

Våren 2017 hoppas Johan Drott kunna påbörja de första kliniska studierna, troligtvis i USA där bolaget har akademiska samarbeten med cancercentret Memorial Sloan Kettering och Johns Hopkins Hospital i Baltimore. Själva substansen tillverkas av ett brittiskt dotterbolag till japanska Fujifilm.

Utöver Björn Parkander ägs Diaprost främst av grundarna, däribland David Ulmert, Sven-Erik Strand, Åke Fredriksson och Anders Axelsson. Även Hans Lilja, tidigare Lundaprofessor och numera verksam vid Memorial Sloan Kettering, finns med i ägarlistan.

Erik Olausson

I maj rapporterade Rapidus att Diaprost tog in tio miljoner kronor för att förbereda sig för kliniska studier. Men det var […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.